Victor Ponta, mesaj pentru Klaus Iohannis după victoria PSD în alegeri: „Dacă are o minima responsabilitate…”

Deputatul PSD Victor Ponta i-a transmis un mesaj preşedintelui Klaus Iohannis după anunţarea rezultatelor din alegerile parlamentare din 11 decembrie, câştigate de PSD. Fostul premier i-a atras atenţia şefului statului că trebuie să dea dovadă de "o minimă responsabilitate" faţă de ţară şi alegători şi să nominalizeze cât mai repede un premier propus de PSD.

12 dec. 2016, 19:52
Victor Ponta, mesaj pentru Klaus Iohannis după victoria PSD în alegeri: „Dacă are o minima responsabilitate…”

Victor Ponta a atras atenţia că odată cu validarea alegerilor parlamentare guvernul în funcţie îşi încetează mandatul şi mai funcţionează doar pentru a asigura interimatul, până la instalarea noului cabinet, singura sa prerogativă fiind emiterea de hotărâri de Guvern. „Daca maine BEC si AEP valideaza rezultatele alegerilor in conformitate cu Art. 100 alin 1 din Constitutie Romania are un guvern interimar! Acest guvern poate lua doar decizii de administrare curenta – dar nu poate propune proiecte de legi sau ordonante de urgenta ( nici vorba de Legea Bugetului pe 2017)! Daca Presedintele Iohannis are o minima responsabilitate fata de binele tarii si minim respect fata de voturile romanilor trebuie sa nominalizeze cat mai repede un candidat pentru functia de Prim Ministru propus de PSD ! Orice intarziere sau sicana politica reprezinta chiar inalta tradare fata de romani! Sie verstehen?”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Victor Ponta a explicat că este posibil ca, după redistribuie, PSD să aibă majoritate absolută în Parlament, ceea ce, a spus fostul premier, ar impune aplicarea articolului 103 din Constituţia României, care prevede ca preşedintele să desemneze un candidat pentru funcţia de premier în urma consultării partidului care are majoritatea. „Avem emoţii să vedem dacă la repartizarea mandatelor PSD va avea majoritate absolută. Atunci se aplică un articol din Constituţie referitor la nominalizarea premierului. Cu ALDE avem majoritate, dar se schimbă puţin lucrurile. (…) . Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat în urma consultării partidului care are majoritatea în Parlament. Nu scrie în constituţie partidul care a obţinut majoritatea, ci cel care are majoritatea în Parlament, ceea ce vom şti după ce fiecare parlamentar anunţă din ce grup face parte. Dacă acum, la repartizare, ne lipsesc 2-3 mandate, cred că vor fi 3-4 parlamentari care vor vrea să fie în grupul PSD. Atunci nici nu se mai fac consultări cu celelalte partide, ci doar cu partidul care are majoritate absolută, nu-i mai deranjează pe cei de la PNL să-i consulte degeaba. Băsescu a acceptat votul din 2012, nu aş vrea ca Iohannis să fie mai rău decât Băsescu”, a declarat Ponta, la România TV.