Victor Ponta: Nu avem nicio obligaţie să ne PREGĂTIM în faţa lui Băsescu. ENGLEZA lui mă bagă în ceaţă

Victor Ponta a reacţionat, marţi, după difuzarea înregistrării de la consultările de la Cotroceni, spunând că Guvernul nu are nici o obligaţie să se "pregătească" în faţa lui Traian Băsescu. În plus, premierul l-a ironizat pe şeful statului în ceea ce priveşte termenul "MTO", invocat de preşedinte:  "Accentul domnului Băsescu în engleză mă bagă totdeauna în ceaţă".

15 iul. 2014, 10:09
Victor Ponta: Nu avem nicio obligaţie să ne PREGĂTIM în faţa lui Băsescu. ENGLEZA lui mă bagă în ceaţă

Premierul Victor Ponta a explicat prestaţia sa şi a ministrului de Finante de la Palatul Cotroceni, susţinând că nu era obligat să îi ofere preşedintelui răspunsuri privind strategii economice.

Întrebat astfel dacă s-a pregatit sau nu pentru consultările de la Cotroceni, Ponta a răspuns: „Noi ne-am pregătit la discuţiile cu FMI şi Comisia Europeană, ne-am pregătit pentru Parlament, în fata preşedintelui nu avem nicio obligaţie. Viitorul preşedinte trebuie să înţeleagă ca activitatea economică şi politica fiscal-bugetară sunt ale Guvernului.

CITEŞTE ŞI ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu, către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?

Nu are în atribuţii să verifice din punct de vedere contabil. Domnia sa şi-a arogat nişte drepturi pe care nu le are. I-am spus ca atunci cand a condus direct economia, în 2009-2011, a fost cea mai mare catastrofă economico-socială, din România. N-am incredere în gândirea domniei sale. (…) Face confuzii grave,  nu cunoaşte  abecedarul fiscal bugetar şi nu era cazul sa ii predau o lectie in acest sens”, a explicat Ponta.

Întrebat dacă a fost mulţumit de prestaţia ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, Ponta a răspuns: „Da, foarte mulţumit”.

Premierul a mai spus că termenul „MTO” invocat de  Traian Băsescu în discuţia de luni, de la Cotroceni, nu i-a creat probleme de înţelegere, ci accentul în limba engleză al preşedintelui îi creează „confuzie”.

„Accentul domnului Băsescu în engleză mă bagă totdeauna în ceaţă. Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România, prin Tratatul pe care Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce totdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special”, a precizat Ponta.

CITEŞTE ŞI REPLICA lui Ponta după difuzarea înregistrării: Trebuie să avem reguli clare. Absolut neserios ce face Băsescu

În ceea ce priveşte reducerea CAS, Ponta a arătat că decizia finală aparţine Parlamentului. „Mă interesează ca de la 1 octombrie, sau, dacă presedintele atacă la CCR, de la 1 ianuarie cel mai tîrziu, să avem reducerea fiscalitatii muncii pentru că asta oferă stabilitate şi predictibilitate pentru toţi cei care creează locuri de muncă„, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, luni, premierului Victor Ponta, că ar fi „unfair” să intre în alegeri fără să trimită bugetul pe 2015 la Parlament, ca un comentariu la afirmaţia lui Ponta că, atunci când va trece de Parlament, bugetul va veni la el sau al noul preşedinte al ţării.

La afirmaţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia România mai are de acoperit şi MTO (Medium Term Objective – Obiectiv bugetar pe termen mediu, n.r.), premierul Ponta a întrebat mai întâi „Poftiţi ?”, iar după ce preşedintele Băsescu a reluat că mai există şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde, 5, 6 miliarde, Ponta a răspuns: „O să lucrăm la toate”.