Victor Ponta: Nu cred că Iohannis va numi şef SIE de la PSD. Să nu ne facem iluzii

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că PSD va vota, lunea viitoarea, în Parlament, numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI, însă a arătat că este nevoie de "un echilibru" în ceea ce priveşte numirile la vârful serviciilor. Ponta a precizat că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis va numi un şef al SIE de la PSD, doar "dictatorul Băsescu" a numit de la Opoziţie.

25 feb. 2015, 15:47
Victor Ponta: Nu cred că Iohannis va numi şef SIE de la PSD. Să nu ne facem iluzii

Victor Ponta a calificat drept „o prostie” acuzaţiile PNL că social-democraţii tergiversează votul în cazul numirii lui Eduard Hellvig la şefia SRI.

„Vom vota pentru numirea făcută de preşedintele Iohannis la conducerea SRI, dorind în acelaşi timp să avem o discuţie publică şi în Parlament şi între forţele politice şi în opinia publică despre renunţarea la ipocrizie. Anul trecut am tot auzit să nu ia PSD toată puterea şi era corect acest discurs. Acum însă nu mai e valabil. Acum toate numirile se fac de la PNL ceea ce nu nu cred că e în regulă, un echilibru trebuie păstrat.

Fiind vorba de Hellvig cu care am lucrat foarte bine în momente importante şi dificile în USL,  îl vom vota, însă ca principiu trebuie să discutăm dacă toate instituţiile importante din România  trebuie să fie conduse doar de persoane care aparţin aceleiaşi forţe politice”, a explicat Ponta.

Întrebat dacă a discutat cu şeful statului despre numirea unui şef la SIE, în contextul acestui echilibru pe care îl invocă, Ponta a răspuns:

„Preşedintele nu cred că va numi de la social-democraţi, să nu ne facem iluzii. Aşa a făcut dictatorul Băsescu, a numit de la opoziţie. Acum când e democraţie nu se va numi de la Opoziţie. Dar să discutăm şi să păstrăm un echilibru este soluţia cea mai bună”.

Întrebat insistent ce înseamnă mai exact „echilibru”, Ponta a refuzat să explice, precizând că nu vrea să transmită acest lucru prin intermediul presei.

„Eu vorbesc despre un echilibru între oamenii care repezintă forţele politice. Şi noi reprezentăm milioane de oameni, şi PNL şi Iohannis şi partidele mai mici şi e bine să fie echilibru. E un principiu cu care anul trecut am fost de acord, acum PNL nu mai e de acord ceea ce denotă ipocrizie”, a mai spus Ponta.

Premierul i-a răspuns şi liderului grupului PNL din Cameră, Ludovic Orban, care a declarat că nu înţelege atitudinea PSD şi că „i-a prostit pe mulţi parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE”:

Cred că lipsa de bun simţ şi obrăznicia domnul lui Orban sunt principala explicatie pentru faptul că… colegii mei au spus că nu suntem pe plantaţia lui Orban. Orban zicea că a vorbit cu mine. Nu am vorbit cu dl Orban în ultimii ani şi nici n-am de gând să vorbesc cu el în următorii ani, având în vedere că e omul care i-a făcut plângeri penale soţiei mele, lucru care mi se pare de un prost gust rar întâlnit chiar şi în politica românească”.