Ponta participă marţi la Istanbul la inaugurarea Tunelului feroviar „Marmaray”, ce traversează Bosforul

Premierul Victor Ponta efectuează marţi o vizită oficială de o zi la Istanbul, la invitaţia omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan. Pe agenda deplasării figurează participarea la ceremonia de inaugurare a Tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, informează Guvernul României.

29 oct. 2013, 07:19
Ponta participă marţi la Istanbul la inaugurarea Tunelului feroviar „Marmaray”, ce traversează Bosforul

Primul-ministru român va vizita în prima parte a zilei Muzeul Yedikule, eveniment în cadrul căruia este programată dezvelirea unei plachete memoriale dedicate domnitorului Constantin Brâncoveanu şi celor patru fii ai săi.

Victor Ponta va participa, apoi, la inaugurarea tunelului feroviar „Marmaray” de subtraversare a Bosforului, în cadrul unei ceremonii oficiată de primul-ministru al Turciei.

Evenimentul va fi marcat prin traversarea tunelului între staţiile de plecare Uskudar (malul asiatic) şi staţia de destinaţie, respectiv Yenikapi (malul european).

După evenimentul de inaugurare a tunelului feroviar de subtraversare a Bosforului, Recep Erdogan şi Victor Ponta vor susţine, în jurul orei 18,00, o conferinţă de presă comună, la finalul unei întrevederi bilaterale. Va urma apoi un dineu oficial oferit de şeful Guvernului de la Ankara în onoarea oaspeţilor săi. Din delegaţia română prezentă la Istanbul va face parte şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Lucrările la tunelul feroviar Marmaray, începute în 2004, au fost încredinţate unui consorţiu de companii turceşti şi japoneze, costul final al proiectului fiind estimat la trei miliarde de euro.

Monumentala lucrare a fost începută în 2004 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare externă din partea Băncii Japoniei pentru Cooperare Internaţională şi BEI.

Tunelul, un tub dublu scufundat la o adâncime mai mare de 50 de metri sub strâmtoarea Bosfor, este proiectat să reziste unui cutremur de 9 grade pe scara Richter şi va avea la final 75 de km. Inaugurarea tunelului Marmaray vine să marcheze şi 100 de ani de la fondarea Republicii Turce, în 1923.

VEZI SI: Victor Ponta, discuţie între patru ochi cu premierul turc, Recep Tayyip ERDOGAN