Victor Ponta: Sunt datorii istorice pe care trebuie să le plătim

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că se pregăteşte un model de dezvoltare pentru anii care urmează şi că fiecare parlamentar reprezintă şi nevoie locale, însă nu pe toate o să le poată rezolva. Premierul a avut marţi întâlnire cu parlamentarii USL, cărora le-a cerut sprijinul pentru dezbaterea şi votul proiectului de buget pe 2013, că acesta a fost construit pe ideea respectării unor promisiuni făcute în opoziţie şi care au adus victoria USL în alegeri.

29 ian. 2013, 10:23
Victor Ponta: Sunt datorii istorice pe care trebuie să le plătim

„Le sunt recunoscător colegilor mei, parlamentari USL, pentru că au fost solidari şi au înţeles că e momentul să facem treabă. Ne îndeplinim prin actualul buget obiectivele care au adus victoria USL-ului şi pregătim un model de dezvoltare pentru anii care urmează. Fiecare parlamentar reprezintă şi nevoi locale, nu pe toate o să reuşim să le rezolvăm. Eu am constatat un spirit de echipă la colegii din USL. Vom prezenta proiectul de buget pentru două grupuri din coaliţie, PPDD şi UDMR. Acolo nu mă aştept la voturi, dar e un pas spre normalitate. Dacă sunt idei bune le primim cu drag”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a avut marţi întâlnire cu parlamentarii USL, cărora le-a cerut sprijinul pentru dezbaterea şi votul proiectului de buget pe 2013. El a arătat că sumele pentru investiţii în 2013 sunt la fel, chiar mai mari şi că peste un miliard de Euro figurează în plus pentru cofinanţarea programelor europene.

„Sunt datorii istorice pe care, ca USL, trebuie să le plătim: 3,5 miliarde de lei pentru plata datoriilor din sănătate. Nu e un favor pentru Nicolăescu, e o datorie a noastră, o obligaţie de a debloca ceva ce mergea foarte prost de mulţi ani în sănătate”, a spus Ponta.

„Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat că a fost prioritatea zero să ne ţinem de cuvânt pe aceste teme: vor fi alocări necesare atât pentru revenirea la salariile din 2010, cât şi pentru indexarea pensiilor„, a spus Ponta.

El a mai arătat că în relaţia cu partenerii financiari internaţionali, România nu e obligată să facă nimic, putând spune chiar că nu mai are un acord, dar a subliniat faptul că opţiunea e de a da un semnal de stabilitate, în condiţiile existenţei unui acord. „Nu ne obligă nimeni. Putem spune că nu mai avem acord. Putem să nu respectăm nimic din ce ne-am propus. Suntem membri ai Tratatului de guvernanţă fiscală care ne obligă să avem o limită a deficitului. E prima dată din 2007 când suntem sub 3% deficit, ceea ce înseamnă că următoarelor Guverne le lăsăm mai puţin de restituit. Opţiunea e de a încerca, având acord cu instituţiile internaţionale, să dăm un semnal de stabilitate, să ne finanţăm foarte ieftin”, a spus Ponta.

El a mai spus că în 2013 România are de refinanţat o datorie scadentă de 14 miliarde de Euro şi de finanţat un deficit de 3 miliarde de Euro, în condiţiile în care un procent de 80% din deficit va fi îndreptat către confinanţarea programelor europene.