EXCLUSIV | Victor Ponta rupe tăcerea despre moartea cumnatului său și umilințele la care a fost supus de procurorii Portocală și Onea: „Era un om nevinovat. E nedrept pentru el, pentru copiii lui”

Victor Ponta a venit cu noi detalii despre moartea cumnatului său, Iulian Herțanu, supus sistemului opresiv din justiție ani de zile.

15 feb. 2024, 21:59
EXCLUSIV | Victor Ponta rupe tăcerea despre moartea cumnatului său și umilințele la care a fost supus de procurorii Portocală și Onea: „Era un om nevinovat. E nedrept pentru el, pentru copiii lui”

Cumnatul fostului premier, ieșeanul Iulian Herțanu, a încetat din viață din cauza unui infarct, zilele trecute. Victor Ponta a vorbit, la RomâniaTV, despre umilințele la care a fost supus cumnatul lui de către procurorii Portocală și Onea.

Anchetat în cel mai opresiv mod, Iulian Hertanu a fost arestat șase luni, timp în care a fost amenințat non-stop cu ani grei de închisoare pentru a face denunțuri împotriva premierului Victor Ponta.

La puțin timp după eliberarea sa din arest, viața lui Iulian Herțanu a luat-o la vale din toate punctele de vedere. În următorii ani în care a continuat să fie anchetat în dosarul care nici acum în 2024 nu este închis, Herțanu și-a pierdut în totalitate afacerile și orice posibilitate profesională de a duce o viață prosperă. Soția lui Iulian Herțanu a ales să divorteze de acesta tot din cauza problemelor pe care procurorii Portocală și Onea au continuat să i le facă.

„M-am simțit acum nouă ani. Știți, în mod normal, nu vorbesc în public nici despre bucurii, nici despre tragedii. Fiecare familie își trăiește în propriul cerc aceste momente dificile.

Din păcate, cumnatul meu, care era un om nevinovat. De atunci nu s-a mai întâmplat absolut nimic cu dosarul. Foarte, foarte nedrept. Și arată foarte mult despre România. Nu contează cât de rău fac unii, nu se întâmplă niciodată nimic. Nu a existat nicio finalitate a acestui dosar. E și acum pe rolul DNA pentru că, știu că sună absurd, dar după ce l-au ținut o lună sau două în arest, și îi zicea Portocală ‘hai, bă, dă-l pe cumnatul tău, dă-l pe Ponta’. Și Cristi zicea ‘domne, cu ce să-l dau, n-am cu ce’. Și îi zicea ‘hai, mă, în 2011 când ai luat tu contractul ăla, cumnatul tău era prim-ministru și nu te-a ajutat?’. ‘Păi în 2011 nu era prim-ministru Ponta’. ‘A, nu era? Bine, mă, du-te acasă atunci. Lasă că mă ocup eu de tine’. Nu-mi e ușor să vorbesc, dar e nedrept pentru el, e nedrept pentru copiii lui, pentru prietenii care au fost astăzi acolo să vadă poze de la DNA cu un om care niciodată nu a făcut nimic ilegal și care a picat pe mâna unor infractori ca Portocală și Onea, care sunt foarte bine”, a spus Ponta.

Citește și Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor care au lucrat în Italia. ”Termenul s-a redus la trei patru luni”

Mama și sora fostului premier au fost și ele târâte la DNA Ploiești la vremea respectivă. Întrebat dacă vreuna din ele a căpătat vreo calitate penală, Ponta a infirmat. „Nu, dar sora mea a avut sechestru ani de zile pus tot de Portocală. Eu eram în SUA atunci în vizită și scopul era … cumnatul lui Ponta luat la DNA, e momentul de demisie. Nereușind, au trecut la următorul nivel, Uncheşelu, care m-a luat pe mine și sunt nouă ani de atunci. Știți pe cineva care a plătit? I se poate întâmpla și lui Ciolacu, lui Ciucă?”.

„Anul trecut, statul român, Ministerul de Finanțe, au plătit 18 milioane de euro pentru despăgubiri pentru diverse abuzuri judiciare, cum e acesta. Totul din buzunarul nostru. Portocală probabil o să-și primească pensia de magistrat, Onea își ia salariul, Uncheșelu își ia salariul. Nu e nedrept?”.

Ponta a precizat că nu știe exact dacă familia lui se va adresa instanței în acest caz.  „Nu era azi momentul să ne gândim la așa ceva. Dar eu îmi doresc ca nepoții mei, copiii lui Cristi, să știe că a fost o victimă 100% și că, din păcate, trăiesc într-o țară în care torționarul o duce bine, victima nu”, a spus fostul premier.

Există vreo legătură între trauma suferită de cumnat și degradarea stării de sănătate care să fi dus la deces?

„Nu știu și nici nu vreau să intru în așa ceva. Știu un singur lucru. Nouă ani de zile, acest om nevinonat a trăit cu această apăsare. Și azi scria în presă ‘cumnatul lui Ponta, implicat într-un dosar’. Când noi venim de la înmormântare, Portocală și Onea merg la restaurant. Cred că e o țară greșită din punctul ăsta de vedere. Nu știu dacă era suferind de ceva și nici nu vreau să vorbesc despre asta. Vreau să știe copiii lui că el a fost mereu nevinovat”, a mai spus Ponta.

Citește și Nicolae Ciucă, după ce Marcel Ciolacu a ameninţat cu demisia dacă PNL iese de la guvernare: „Am intrat la guvernare pentru a aduce stabilitate”