Într-o analiză publicată marți pe blogul său, Adrian Năstase compară actuala guvernare cu o căruță (PNL, USR, UDMR și minoritățile) la care PSD ”pare a fi a cincea roată”.
Năstase spune că realitatea politică de astăzi confirmă ducerea la îndeplinire a unui plan de transformare a celei mai mari formațiuni politice din România într-un partid-balama. În acest context, în analiză este menționat și fostul președinte Traian Băsescu, care, susține Adrian Năstase, își dorea un PSD care să aibă cel mult 20 la sută din electorat.
”Caruta guvernarii actuale pare ca are patru roti – PNL, USR, UDMR si Grupul minoritatilor, in timp ce PSD pare a fi a cincea roata. In plus, nici ‘carmaciul’ carutei nu e de la PSD.
Pornind de la ultimile evolutii din guvern (numiri, comunicare publica), din parlament, de la Curtea constitutionala, etc, imi este foarte clar ca s-a format o axa PNL/USR in interiorul guvernului, cu sprijin de la Cotroceni. Acest tandem din cadrul coalitiei se va intari prin numirile in zona serviciilor de informatii, a serviciului extern din MAE, din Ministerul economiei (regii de stat, etc). Pozitia PSD in aceasta configuratie va deveni tot mai slaba, inclusiv la nivelul administratiei locale.
Sigur, tandemul PNL/USR are inca nevoie de PSD pentru a avea o majoritate in Parlament dar PSD a ajuns un partener-junior, care devine, treptat, prizonier al unei politici care ii afecteaza electoratul. Basescu isi dorea un PSD care sa aiba ‘doar’ 20% din electorat, astfel incat sa nu mai fie nucleul unor posibile formule de guvernare (pe vremea cand avea 35-40%). Iata ca dorinta lui s-a indeplinit. In plus, PSD nu mai dispune nici de posibili aliati in zona de stanga”, scrie Năstase.
În opinia lui Năstase, social-democrații ar fi fus, în ultimii ani, o politică ”de supraviețuire”, care a dus la ”epuizarea resurselor de lideri naționali, la o reprezentare slabă în parlament și la o penurie de idei sau programe credibile”.
Adrian Năstase aduce în discuție, în aceeași analiză, varianta ieșirii PSD de la guvernare și sprijinirea din parlament a unui guvern minoritar, care să le dea social-democraților timp pentru atingerea obiectivelor precum ”regândirea unui nou mesaj, a unor noi programe și a unui nou lidership”.
”Marea dilema a membrilor partidului este acum daca sa ramana in continuare la guvernare sau sa treaca in opozitie. Chiar si cei care vor sa ramana la guvernare, pe ideea de a continua – unii dintre ei – sa ramana conectati la anumite surse de finantare sau pentru a-si asigura un tip de protectie impotriva unor eventuale dosare, isi dau seama ca, in perspectiva urmatoarelor alegeri parlamentare, AUR poate ‘aspira’ cea mai mare parte a votantilor PSD. Pe de alta parte, regandirea unui nou mesaj, a unor noi programe si a unui nou lidership sunt greu compatibile cu prezenta in actualul guvern.
Sigur, un partid responsabil nu se poate desparti de responsabilitatea iesirii din aceasta situatie (la care a contribuit impreuna cu PNL dar si cu USR). Poate insa ca sprijinirea, din parlament, pe baza unui acord solid, a unui guvern minoritar PNL/USR/UDMR ar oferi ragazul necesar pentru atingerea acestor obiective. Reamintesc ca guvernul PSD din 2000-2004 a fost un guvern minoritar, sprijinit in parlament de UDMR, pe baza de acorduri negociate anual.
Din acest punct de vedere, Congresul din toamna al partidului poate insemna iesirea PSD din mediocritate si revenirea in prim-planul politicii romanesti”, îți încheie Năstase analiza.
Fostul premier Victor Ponta îi dă dreptate lui Adrian Năstase cu privire la ”planul” de transformare PSD într-un partid-balama.
”Adrian Năstase descrie ceea ce știm și vedem cu toții: ‘PLANUL’ de transformare a PSD într-un partid-balama, care și-a abandonat alegătorii, dar își păstrează infrastructura de funcții și poziții politice în aparatul de stat. Un partid condus de lideri fără susținere publică, complet controlați și obedienți față de Bruxelles și Cotroceni”, a scris Ponta, pe Facebook
Victor Ponta completează analiza lui Adrian Năstase cu ”câteva detalii” despre planul ce ar fi pregătit de peste 15 ani și care acum este, și în opinia lui, dus la îndeplinire.
”În 2009, PSD a pierdut alegerile prezidențiale și a fost înlăturat de la guvernare. Scopul era clar: transformarea sa într-un partid ‘balama’, plafonat la maximum 15%, cu lideri care să execute disciplinat ‘ordinele’ venite de la Bruxelles și Cotroceni. Doar că acel plan a fost ‘deraiat’ timp de aproape un deceniu. PSD și-a revenit din opoziție, a schimbat echipele de conducere și a luptat cu adevărat împotriva președintelui și a sistemului.
În 2012, PSD, condus de Victor Ponta (evident locomotiva USL), a obținut 60% din voturi; în 2016, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a obținut 45%. Apoi, treptat, s-a revenit la planul inițial. PSD a susținut toate măsurile din pandemie și privind războiul din Ucraina, a votat toate guvernele PNL (Orban, Ciucă și acum Bolojan), a obținut 30% în 2020 și doar 20% în 2024. Și-a sabotat propriul candidat la București în 2024 și a renunțat complet la o candidatură proprie pentru alegerile prezidențiale din 2025.
Marcel Ciolacu a încercat, la rândul său, să ‘strice’ planul în toamna anului 2024, încercând să câștige alegerile prezidențiale și să se rupă de PNL. Însă a fost rapid ‘izbit’ atât din exterior, cât și din interior, de cei mai apropiați colaboratori. Pentru aceste ‘abateri’, Ciolacu a fost și el eliminat din partid.
Astăzi, în sfârșit, planul este dus la îndeplinire”, punctează Ponta.