Victor Ponta sprijină greva profesorilor, dar atrage atenția asupra momentului ales: ”Trebuie să vină Ciolacu la guvernare și a apărut greva”

Fostul premier Victor Ponta a vorbit despre greva generală declanșată luni de peste 150.000 de profesori, aceștia cerând în primul rând majorarea salariilorcu aproximativ 60%, astfel încât un profesor debutant să ajungă la un venit de 4.000 de lei lunar.

23 mai 2023, 08:20
Victor Ponta sprijină greva profesorilor, dar atrage atenția asupra momentului ales: ”Trebuie să vină Ciolacu la guvernare și a apărut greva”

Victor Ponta crede că greva profesorilor este îndreptățită, deoarece condițiile din sistemul de învățământ lasă mult de dorit, dar în același timp atrage atenția asupra momentului ales de aceștia.

„În sistemul educațional este un dezastru. Profesorii au dreptate. Anul acesta, pentru educație s-a oferit cel mai mic procent din PIB. Oamenii chiar au dreptate. Nu poți să trăiești cu un astfel de salariu. Cei din sistemul universitar au o situație mai ușoară. Meseria de profesor preuniversitar este foarte grea. Ei stau și se gândesc dacă merită să faci asta pentru 4.000 de lei”, a declarat Victor Ponta, pentru Gândul.

Fostul premier se întreabă care este motivul pentru care greva a apărut abia acum, în contextul în care profesorii sunt în situația asta de mulți ani.

Citește și: Greva profesorilor continuă şi marţi. Ministerul Educației a anunțat majorarea salariiilor personalului nedidactic din Educație și promite bonusuri. Sorin Ion: „Tehnic, mediile se pot încheia cu notele de până acum”

„Pe de altă parte, acum un an sau doi nu le era greu profesorilor?! Supărarea a venit tocmai când trebuie să aibă loc rotativa guvernamentală. Profesorii nu aveau salarii bune nici acum trei luni. În pandemie nu s-a făcut deloc școală, ba chiar rămâneau copii analfabeți. Nu a protestat nimeni, nu a fost nicio problemă. Săptămâna asta trebuie să vină Ciolacu la guvernare și a apărut greva”, a precizat Victor Ponta.

Greva generală din școli continuă și marți, 23 mai. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit astăzi vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului.

George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat astăzi la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat ieri, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns.

Citește și: Marius Budăi este dispus să negocieze cu sindicaliștii din Educație. ”Oricând, acum și imediat”