Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

La 90 de ani, împliniți pe 10 februarie, Victor Rebengiuc își respectă cu strictețe profesia, depune energie pe scena teatrului, este un povestitor plin de umor și își amintește cu drag și nostalgie de colegii și prietenii plecați.
Filip Stan
26 sept. 2023, 12:42
Victor Rebengiuc, despre spectacolul

Televiziunea Română și Teatrul Național București aduc în atenția publicului producția teatrală de excepție „Regele moare”, într-o interpretare magistrală a marilor actori Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, în rolurile principale. Scrisă în limba franceză de Eugène Ionesco şi tradusă în limba română de Vlad Russo și Vlad Zografi, piesa este considerată una dintre creațiile remarcabile ale dramaturgului și este o explorare a temelor legate de moarte și existență.

„Regele moare”, spectacol regizat de Andrei și Andreea Grosu, reprezintă o experiență teatrală intensă.  Într-o lume în care absurdul devine realitate, un rege – un om obișnuit -, se confruntă cu inevitabilitatea morții. Cu toate că nu se poate  pregăti cu adevărat pentru această călătorie, regele trăiește într-un univers neobişnuit. În timp ce moartea își face simțită prezența, lumea din jur se dezintegrează sub ochii săi. El trece prin etape de negare, acceptare, egoism, orgoliu, luciditate și apoi din nou negare – toate acestea culminând într-o falsă resemnare a muritorului, deoarece nimeni nu își poate accepta cu adevărat sfârșitul.

Victor Rebengiuc a părăsit scena: „Asta e tristețea mea. Nu mai am nicio speranţă. S-a terminat”

Distribuția spectacolului include, alături de cele două simboluri ale teatrului şi cinematografiei româneşti – Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuț, alte  nume mari de actori precum: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea și Richard Bovnoczki.

„Piesa asta, “Regele moare”, nu mi s-a părut absurdă. Mi s-a părut o poveste de viaţă pe care o vom trăi cu toţii, fiecare, şi pe care mulţi au trăit-o, dar nu mai pot sa ne comunice. Este o experienţă pe care înainte de a o face în viaţă, am făcut-o în piesa asta. Mă pregătesc exact pentru ce se pregateşte şi Beranger, eroul pe care îl joc eu: exact pentru despărţirea de lumea asta şi plecarea într-un voiaj din care întoarcerea nu este planificată. Aşa că, sunt fericit că joc acest spectacol” a declarat maestrul Victor Rebengiuc, interpretul personajului principal, pentru Spectacola.

„Pentru mine personal, “Regele moare”, este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional” a adăugat marea actriţă Mariana Mihuţ.

Victor Rebengiuc: „Dacă Ceaușescu ar învia și ar vedea cum arată România, ar face apoplexie. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu?”

Vă invităm să explorăm împreună universul fascinant al spectacolului, într-o seară specială de teatru TV, prezentat de Casa de Producție a TVR, o şansă unică pentru toţi telespectatorii de a urmări de acasă un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional Bucureşti. Piesa “Regele moare”, va fi difuzată de Televiziunea Română, pe canalul TVR CULTURAL, sâmbătă, 30 septembrie a.c, începând cu ora 20.00.

În aceeaşi zi, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 16:30, va fi difuzat un making off sub titlul „Povestea unui spectacol” despre realizarea spectacolului “Regele moare”, spusă de membrii echipei de producţie care au participat la realizarea lui: regizori, scenografi, actorii din distribuţie, produs de Diana Dumitru, iar de la 19:10, puteţi urmări în premieră, „Chipuri: Victor Rebengiuc”, un portret realizat de Laurenţiu Damian.

Artist inegalabil, cu o carieră de aproape șapte decenii în teatrul şi filmul românesc, un plamares cinematografic şi teatral impresionant – peste 70 de filme şi sute de roluri în teatru -, Victor Rebengiuc a pus în toate participările sale artistice amprenta talentului, a seriozității, a muncii desfășurate constant, dar şi a unei reale sensibilităţi. Rolurile sale nu au fost doar numeroase ci și complexe desăvârșind și completând fațetele dezvăluite publicului.

 

„Cariera mea cred că are o vârstă. Dacă am început în ’56, se adună 67 de ani! Deci, o viaţă de om. Din 90, dacă scădem 23 fac 67. De atâţia ani sunt pe scenă. Această profesie este o responsabilitate imensă. Sunt o slugă a teatrului, nu sunt un proprietar. Sunt cel care se supune legilor teatrului, care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Şi de asta am şi spus că ăsta e ultimul rol pe care îl joc! Atenţie – rol! Să nu se facă o confuzie, cum se face, între rol şi spectacol. Rolul ăsta îl voi juca în mai multe spectacole, până când voi putea, sau până când s-o interzice filmul, piesa asta – dă Guvernul o hotărâre de urgenţă: Să nu se mai joace piesa Tatăl! Ia lăsaţi-ne în pace cu piesele acestea capitaliste”, a adăugat Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc: „Din generaţia mea, eu am rămas ultimul în viaţă. Ultimul sunt. Toţi ceilalţi, George Constantin, Rauţchi, Sanda Toma, Silvia Popovici, Albulescu, Rucăreanu, Amza, Draga… Toţi, s-au dus!”
La 90 de ani, împliniți pe 10 februarie, Victor Rebengiuc își respectă cu strictețe profesia, depune energie pe scena teatrului, este un povestitor plin de umor și își amintește cu drag și nostalgie de colegii și prietenii plecați.
„Din generaţia mea, eu am rămas ultimul în viaţă. Ultimul sunt. Toţi ceilalţi, George Constantin, Rauţchi, Sanda Toma, Silvia Popovici, Albulescu, Rucăreanu, Amza, Draga… Toţi, s-au dus!”, spune actorul.

Considerat unul dintre marii „piloni” ai teatrului și filmului românesc, cariera sa a fost marcată de integritate, Victor Rebengiuc refuzând să facă compromisuri profesionale sau să ascundă ceea ce gândește. Și acum se implică în viața civică și mai are de transmis multe lucruri pentru generația tânără.

Citește și: Gala UNITER: Victor Rebengiuc, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal

„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră. Ce-au făcut fii comuniştilor, comunişti şi ei la rândul lor – au făcut ce au făcut şi au pus mâna pe putere. Noi am fost fraieri. Ne vedem de profesiile noastre, că le iubim şi ei, care n-aveau nicio profesie decât că erau numiţi prin filiaţiune, moştenitori ai comuniştilor, au pus mâna pe putere, au furat toţi banii. Suntem în gropi, în loc de autostrăzi, nu mai avem industrie, şi încă multe altele”, a explicat Victor Rebengiuc, în interviul acordat în exclusivitate pentru TVR Cultural.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!