Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

La 90 de ani, împliniți pe 10 februarie, Victor Rebengiuc își respectă cu strictețe profesia, depune energie pe scena teatrului, este un povestitor plin de umor și își amintește cu drag și nostalgie de colegii și prietenii plecați.

26 sept. 2023, 12:42

Televiziunea Română și Teatrul Național București aduc în atenția publicului producția teatrală de excepție „Regele moare”, într-o interpretare magistrală a marilor actori Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, în rolurile principale. Scrisă în limba franceză de Eugène Ionesco şi tradusă în limba română de Vlad Russo și Vlad Zografi, piesa este considerată una dintre creațiile remarcabile ale dramaturgului și este o explorare a temelor legate de moarte și existență.

„Regele moare”, spectacol regizat de Andrei și Andreea Grosu, reprezintă o experiență teatrală intensă.  Într-o lume în care absurdul devine realitate, un rege – un om obișnuit -, se confruntă cu inevitabilitatea morții. Cu toate că nu se poate  pregăti cu adevărat pentru această călătorie, regele trăiește într-un univers neobişnuit. În timp ce moartea își face simțită prezența, lumea din jur se dezintegrează sub ochii săi. El trece prin etape de negare, acceptare, egoism, orgoliu, luciditate și apoi din nou negare – toate acestea culminând într-o falsă resemnare a muritorului, deoarece nimeni nu își poate accepta cu adevărat sfârșitul.

Victor Rebengiuc a părăsit scena: „Asta e tristețea mea. Nu mai am nicio speranţă. S-a terminat”

Distribuția spectacolului include, alături de cele două simboluri ale teatrului şi cinematografiei româneşti – Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuț, alte  nume mari de actori precum: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea și Richard Bovnoczki.

„Piesa asta, “Regele moare”, nu mi s-a părut absurdă. Mi s-a părut o poveste de viaţă pe care o vom trăi cu toţii, fiecare, şi pe care mulţi au trăit-o, dar nu mai pot sa ne comunice. Este o experienţă pe care înainte de a o face în viaţă, am făcut-o în piesa asta. Mă pregătesc exact pentru ce se pregateşte şi Beranger, eroul pe care îl joc eu: exact pentru despărţirea de lumea asta şi plecarea într-un voiaj din care întoarcerea nu este planificată. Aşa că, sunt fericit că joc acest spectacol” a declarat maestrul Victor Rebengiuc, interpretul personajului principal, pentru Spectacola.

„Pentru mine personal, “Regele moare”, este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional” a adăugat marea actriţă Mariana Mihuţ.

Victor Rebengiuc: „Dacă Ceaușescu ar învia și ar vedea cum arată România, ar face apoplexie. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu?”

Vă invităm să explorăm împreună universul fascinant al spectacolului, într-o seară specială de teatru TV, prezentat de Casa de Producție a TVR, o şansă unică pentru toţi telespectatorii de a urmări de acasă un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional Bucureşti. Piesa “Regele moare”, va fi difuzată de Televiziunea Română, pe canalul TVR CULTURAL, sâmbătă, 30 septembrie a.c, începând cu ora 20.00.

În aceeaşi zi, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 16:30, va fi difuzat un making off sub titlul „Povestea unui spectacol” despre realizarea spectacolului “Regele moare”, spusă de membrii echipei de producţie care au participat la realizarea lui: regizori, scenografi, actorii din distribuţie, produs de Diana Dumitru, iar de la 19:10, puteţi urmări în premieră, „Chipuri: Victor Rebengiuc”, un portret realizat de Laurenţiu Damian.

Artist inegalabil, cu o carieră de aproape șapte decenii în teatrul şi filmul românesc, un plamares cinematografic şi teatral impresionant – peste 70 de filme şi sute de roluri în teatru -, Victor Rebengiuc a pus în toate participările sale artistice amprenta talentului, a seriozității, a muncii desfășurate constant, dar şi a unei reale sensibilităţi. Rolurile sale nu au fost doar numeroase ci și complexe desăvârșind și completând fațetele dezvăluite publicului.

 

„Cariera mea cred că are o vârstă. Dacă am început în ’56, se adună 67 de ani! Deci, o viaţă de om. Din 90, dacă scădem 23 fac 67. De atâţia ani sunt pe scenă. Această profesie este o responsabilitate imensă. Sunt o slugă a teatrului, nu sunt un proprietar. Sunt cel care se supune legilor teatrului, care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Şi de asta am şi spus că ăsta e ultimul rol pe care îl joc! Atenţie – rol! Să nu se facă o confuzie, cum se face, între rol şi spectacol. Rolul ăsta îl voi juca în mai multe spectacole, până când voi putea, sau până când s-o interzice filmul, piesa asta – dă Guvernul o hotărâre de urgenţă: Să nu se mai joace piesa Tatăl! Ia lăsaţi-ne în pace cu piesele acestea capitaliste”, a adăugat Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc: „Din generaţia mea, eu am rămas ultimul în viaţă. Ultimul sunt. Toţi ceilalţi, George Constantin, Rauţchi, Sanda Toma, Silvia Popovici, Albulescu, Rucăreanu, Amza, Draga… Toţi, s-au dus!”
La 90 de ani, împliniți pe 10 februarie, Victor Rebengiuc își respectă cu strictețe profesia, depune energie pe scena teatrului, este un povestitor plin de umor și își amintește cu drag și nostalgie de colegii și prietenii plecați.
„Din generaţia mea, eu am rămas ultimul în viaţă. Ultimul sunt. Toţi ceilalţi, George Constantin, Rauţchi, Sanda Toma, Silvia Popovici, Albulescu, Rucăreanu, Amza, Draga… Toţi, s-au dus!”, spune actorul.

Considerat unul dintre marii „piloni” ai teatrului și filmului românesc, cariera sa a fost marcată de integritate, Victor Rebengiuc refuzând să facă compromisuri profesionale sau să ascundă ceea ce gândește. Și acum se implică în viața civică și mai are de transmis multe lucruri pentru generația tânără.

Citește și: Gala UNITER: Victor Rebengiuc, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal

„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră. Ce-au făcut fii comuniştilor, comunişti şi ei la rândul lor – au făcut ce au făcut şi au pus mâna pe putere. Noi am fost fraieri. Ne vedem de profesiile noastre, că le iubim şi ei, care n-aveau nicio profesie decât că erau numiţi prin filiaţiune, moştenitori ai comuniştilor, au pus mâna pe putere, au furat toţi banii. Suntem în gropi, în loc de autostrăzi, nu mai avem industrie, şi încă multe altele”, a explicat Victor Rebengiuc, în interviul acordat în exclusivitate pentru TVR Cultural.


Calendar 2024
Calendar 2024