Victor Socaciu, audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan UPDATE

Cântăreţul Victor Socaciu a fost audiat luni dimineaţă, la DIICOT, în dosarul medicului Mihai Lucan.

15 ian. 2018, 06:29
Victor Socaciu, audiat la DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan UPDATE

UPDATE Victor Socaciu, fost deputat PSD, a declarat, la ieşirea de la sediul DIICOT, că îi rămâne recunoscător medicului Mihai Lucan pentru ceea ce a făcut pentru el, refuzând să dea alte detalii.

„Am fost audiat ca martor în procesul profesorului Lucan, căruia îi rămân recunoscător pentru ce a făcut pentru mine. În ceea ce priveşte discuţiile mele cu procurorii, le-am avut aici la DIICOT, sunt lucruri pe care nu le pot discuta cu dumneavoastră. Nu discut problemele astea, le-am discutat cu domnul procuror”, a declarat Victor Socaciu, la ieşirea de la sediul DIICOT.

Audierea vine după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a acuzat pe Victor Socaciu şi pe Alexandru Arşinel că ar fi beneficiat de transplant preferenţial.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, că rinichii primiţi de Socaciu puteau să salveze doi adolescenţi, care au murit, chiar în timp ce se întorceau spre casă de la dializă, din Cluj-Napoca.

„Astăzi la DIICOT a fost audiat Victor Socaciu. Un munte de nesimţire mai mare ca Arşinel. Pe vremea când era deputat PSD acesta a sărit rândul la transplant şi în anul 2009 a primit doi rinichi de la o fetiţă de 10 ani aflată în moarte cerebrală. Acei rinichi puteau salva doi copii, vă dau doar două nume, Gabi Miciu şi Viorel Bora, verişori, din judeţul Bistriţa. Pentru că nu avut şansa unui transplant funcţional aceşti copii făceau drumul Bistriţa-Cluj pentru a petrece de trei ori pe săptămână pe un aparat de dializă vital pentru supravieţuire. Viaţa lor a fost curmată brusc acum 3 ani atunci când pe drumul de întoarcere de la dializă cu Ambulanţa, un tir a intrat pe contrasens şi i-a omorât”, a scris Ungureanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Presa relata în 2009 că Victor Socaciu a primit doi rinichi de la o fetiţă de 10 ani intrată în moarte cerebrală, în condiţiile în care existau copii care ar fi putut beneficia de acest transplant.

Socaciu a susţinut că nu a avut un tratament preferenţial şi că, a făcut analize la profesorul Lucan şi după câteva luni a fost chemat pentru că se ivise ocazia transplantului,  constatatându-se  „o foarte bună compatibilitate”.

Un alt pacient celebru al medicului Mihai Lucan a fost audiat joi la DIICOT.  La ieşirea de la audieri, el a declarat că a încercat, „în măsura amintirilor”, să răspundă întrebărilor procurorilor. Arşinel a spus că sentimentele sale faţă de Mihai Lucan nu s-au schimbat şi că îi rămâne recunoscător acestuia, transmite News.ro.

Citeşte şi: Medicul Mihai Lucan, plasat în arest la domiciliu. Decizia instanţei este definitivă

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar. În prezent, Mihai Lucan se află în arest la domiciliu.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.