Victor Zota (ANT): Nu avem motive să retragem acreditarea pentru transplant pulmonar Spitalului Sfânta Maria

Agenția Națională de Transplant (ANT) nu are motive să retragă acreditarea acordată Spitalului "Sfânta Maria" pentru a putea realiza transplant pulmonar, a afirmat luni Victor Zota, consilier în ANT.

28 nov. 2016, 14:35
Victor Zota (ANT): Nu avem motive să retragem acreditarea pentru transplant pulmonar Spitalului Sfânta Maria

„Eu nu știu (…) să se pună problema retragerii ei (…). Din punctul nostru de vedere, al Agenției, nu avem niciun motiv să retragem acreditarea la ‘Sfânta Maria'”, a declarat Victor Zota, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă există motive pentru a nu se face transplant pulmonar în România, Zota a răspuns: „Din punctul de vedere al ANT, nu”.

Potrivit acestuia, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar se află trei persoane.

Specialiştii în pneumologie: Sistemul sanitar din România nu este pregătit pentru transplantul pulmonar

„Echipa de pneumologi a Spitalului ‘Sfânta Maria’ a analizat dosarele primite din țară cu indicație de transplant pulmonar. A evaluat medical. (…) Noi l-am acreditat, îl considerăm eligibil, restul este decizia altora dacă-l finanțează sau nu”, a spus Zota, fiind întrebat pe ce bază a fost făcută lista de așteptare, având în vedere că transplantul pulmonar nu este finanțat.

Totodată, el a arătat că Spitalul „Sfânta Maria” nu a fost acreditat la presiuni.

„Nu. (…) Noi avem o hârtie din anul 2015, din vară, în care am solicitat Ministerului Sănătății o comisie interdisciplinară care să analizeze situația transplantului pulmonar din România, pentru că fusesem înștiințați de către AKH și Eurotransplant că s-ar putea să existe pe viitor probleme. (…) Am analizat împreună cu conducerea Agenției Naționale de Transplant mai multe soluții, din nefericire noi nu prea am găsit la ora aceea o soluție care să fie — să zicem — fezabilă pentru transplantul pulmonar, după care Spitalul ‘Sfânta Maria’ a venit cu dosar la nivelul Agenției Naționale (…), un dosar pe care l-am analizat și în urma căruia am considerat că este eligibil pentru această activitate.

Am trimis o echipă de inspecție împreună cu Ministerul Sănătății, deci inspecția a fost făcută de un reprezentant al ANT și un reprezentant al Ministerului Sănătății, pe două grile separate. Ambele grile au constatat că sunt îndeplinite toate condițiile la ‘Sfânta Maria’, motiv pentru care s-a emis decizia de acreditare, după care a fost înștiințat Ministerul Sănătății că există acest spital acreditat pentru transplant pulmonar și să fie introdus în Programul Național de Transplant pentru a fi finanțat”, a explicat Victor Zota.