Victoria Ucrainei la Eurovision, cadou de la organizatori? Dezvăluiri de culise: „Lipsă de transparență, oribil! E posibil să fie începutul sfârșitului acestui concurs” | EXCLUSIV

Umilință istorică la Eurovision. Pentru prima dată, România a acordat ZERO puncte Republicii Moldova. Organizatorii concursului muzical susțin că țara noastră și alte cinci sunt „suspecte de fraudă". Astfel, cele 12 puncte - maximul posibil, au mers către trupa din Ucraina, care a profitat din plin de situația geopolitică, respectiv conflictul militar din Donbas. 

15 mai 2022, 19:11
Victoria Ucrainei la Eurovision, cadou de la organizatori? Dezvăluiri de culise: „Lipsă de transparență, oribil! E posibil să fie începutul sfârșitului acestui concurs” | EXCLUSIV

Juriul Eurovision ar fi acordat, de fapt, 12 puncte Republicii Moldova, reprezentată de către Zdob și Zdub și Frații Advahov, însă potrivit surselor din TVR, au existat presiuni externe pentru ca juriul României să ofere maximum de puncte țării lui Volodimir Zelenski.

Și mai umilitor este momentul pentru România în contextul în care Republica Moldova a participat la Eurovision cu o piesă unionistă, „Trenulețul”.

Din ce în ce mai multe îndoieli au început să apară cu privire la corectitudinea gestionării voturilor. Astfel, în diverse cercuri se dezbate dacă nu cumva încoronarea Ucrainei a fost premeditată de organizatori, cu mult timp înainte și astfel, voturile ar fi fost doar un simulacru.

Adrian Romcescu, jurat la Eurovision în cadrul selecției naționale, s-a declarat uimit de modul în care organizatorii Eurovision au putut să gestioneze situația voturilor. Practic, juriile pentru marea finală au fost secretizate.

„Era normal să dăm 12 puncte Moldovei și nu Ucrainei. Este foarte urât ce a făcut EBU, că s-a implicat în jurizarea fiecărei țări. Problema asta nu e numai la noi, este europeană. S-a schimbat votul, practic. Era bine să fi fost mai multă transparență, să fi cunoscut componența juriului, tot. Oribil din partea EBU.

S-au întâmplat în premieră niște lucruri în Europa, nerespectarea votului unor țări.

Ediția din acest an a fost una dezamăgitoare și din cauza scandalurilor din toată Europa este posibil să fie și începutul sfârșitului acestui concurs”, a declarat muzicianul, pentru RomâniaTV.net.

 

Oficial: România, ZERO puncte pentru Republica Moldova, 12 pentru Ucraina. Ucraina, ZERO puncte pentru România.

 

În clasamentul general, „frații de peste Prut” a obținut locul 7 cu piesa tip folclor-rock, iar în preferințele publicului, deci fără voturile juriilor, a obținut poziția a doua, o performanță excelentă, în ciuda controverselor legate de sistemul de vot.

„Referitor la voturile juriului a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutati în internet declaraţia EBU. Voturile din 6 ţări au fost anulte”, au scris cei de la Zdob și Zdub, după eveniment, pe pagina de Facebook.

La rândul ei, Ucraina a dat ZERO puncte României. WRS, reprezentantul țării noastre, a primit în mare parte note de ZERO de la restul țărilor din concurs.

Chișinăul și Bucureștiul au fost vedete sâmbătă seara, în Italia.

„Ţară veche, ţară nouă

Parcă-i una, parcă-s două

Ba aparte, ba-mpreună

Parcă-s două, parcă-i una”, s-a auzit pe scena Eurovision.


loading...