Victorie definitivă pentru România. Burduja: Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă, miercuri, că Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva Statului Român. Potrivit ministrului, pretenţiile Alpiq au fost respinse în totalitate.

16 aug. 2023, 14:23
Victorie definitivă pentru România. Burduja: Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia
Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

”DA, SE POATE! Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluţie DEFINITIVĂ a fost menţinută hotărârea prin care pretenţiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei a anunțăat că statul român primeşte cheltuielile de judecată şi evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri.

”Aşa se întâmplă când ne apărăm bine şi profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internaţional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale. Mulţumesc echipelor de avocaţi de la Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners şi Tănăsescu Gavrilă & Asociaţii pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat!”, a mai transmis ministul.

Citește și: Sebastian Burduja: Platforma Neptun Deep are toate şansele să facă din România liderul Europei în producţia de gaz natural

Alpiq Romindustries a formulat, în iunie 2013, o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol la plata sumei de 398,6 milioane lei drept despăgubiri pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare energie.

În decembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de traderul de energie Alpiq Romindustries.

”Alpiq Romindustries a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica, în luna februarie 2016, când prin sentinţa 1.040 din 12 februarie 2016 pronunţata de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527.790.918,03 lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologică din 2011 – 2012”, a declarat atunci avocatul Remus Borza, coordonatorul  Euro Insol.

Contractul cu Alpiq Romindustries a generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de aproximativ 422,03 milioane lei, potrivit administratorului judiciar Euro Insol.

”Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei”, susţinea Remus Borza.