Victorie previzibilă: Opoziţia conservatoare a lui Tony Abbott câştigă alegerile parlamentare din Australia

Televiziunea publică australiană ABC a anunţat sâmbătă victoria în alegerile naţionale a opoziţiei conservatoare conduse de Tony Abbott, care îi va succeda astfel laburistului Kevin Rudd la conducerea Australiei, relatează AFP, citată de Mediafax.

07 sept. 2013, 11:59

„Coaliţia (dominată de conservatori) este deja sigură de câştigarea a 74 de locuri. Plecând de aici, ei vor avea majoritatea. Cred că putem spune că Guvernul a pierdut”, a declarat Antony Green, specialist în alegeri, pentru postul de televiziune. Camera Inferioară a Parlamentului numără 150 de locuri. Potrivit ABC, coaliţia dominată de partidul de opoziţie, Partidul Liberal, va avea 90 de locuri, faţă de 58 câte ar obţine laburiştii premierului în exerciţiu Kevin Rudd. Cele două locuri rămase ar urma să le revină formaţiunilor independente.

Potrivit exit-poll-ului realizat de reţeaua de televiziune Nine, coaliţia condusă de Abbott a obţinut 54,5% din voturi, faţă de 45,5% voturi strânse de laburişti.

Partidul Laburist a fost la putere timp de două mandate consecutive de trei ani. Cei şase ani au fost marcaţi de o economie înfloritoare, dar şi de lupte interne feroce, de care australienii s-au săturat. Kevin Rudd, premier din 2007 până în 2010, a fost înlăturat în urma unui puci intern al partidului său în iunie 2010 şi înlocuit cu Julia Gillard. Aceasta a fost la rândul ei înlăturată în iunie, pentru a fi înlocuită cu Kevin Rudd, scrie Agerpres, citând Reuters.

Liderul conservator Tony Abbott se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în alegerile generale de sâmbătă din Australia, devansându-l cu mult pe premierul laburist în exerciţiu Kevin Rudd, după şase ani de guvernare turbulentă în care nu a reuşit să profite de pe urma boomului minier.

Principalul argument al campaniei premierului în funcţie a fost economia. Australia este singura ţară occidentală care a scăpat de recesiune în 2008, graţie materiilor prime şi cererii puterilor emergente, între care India şi China. Dar încetinirea activităţii în China, principalul partener comercial al acestei ţări, şi scăderea cursului materiilor prime au frânat creşterea economiei australiene de mai multe luni.

Fosta guvernare, măcinată de intrigi şi interese personale

Cele două mandate, a câte 3 ani fiecare, deţinute de Partidul Laburist au fost marcate de lupte interne care au „obosit” electoratul australian, notează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt convins că aceste alegeri au fost pierdute mai degrabă de guvern, decât câştigate de opoziţie”, a declarat fostul premier laburist Bob Hawke, care a deţinut patru mandate în anii 80 şi 90. „Intrigile şi interesele personale au dominat mai mult decât ar fi trebuit, iar în acest proces valorile nu se mai aflau în centrul” dezbaterilor, a adăugat el.

Kevin Rudd ar putea chiar să-şi piardă locul de deputat, în circumscripţia Griffith, din statul Queensland (nord-est), potrivit sondajului Newspoll. În ce îl priveşte pe Tony Abbott, reputat pentru gafele sale, el a ştiut să-şi îmbunătăţească imaginea şi să-şi ţină limba, cu câteva excepţii, notează agenţia franceză de presă. Abbott a promis să elimine taxa pe carbon pe care o plătesc cei mai mari poluatori din ţară, instituită de laburişti, să plătească şase luni de concediu de maternitate viitoarelor mame, făcând totodată o economie de miliarde de dolari australieni.

Birourile de vot s-au închis sâmbătă la orele locale 18,00 (8,00 GMT). Votul este obligatoriu pentru cele 14,7 milioane de alegători din Australia.