Victorie zdrobitoare a extremei-drepte în fieful stângii. Marele perdant al scrutinului este M5S

O alianţă de dreapta condusă de către Matteo Salvini a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile regionale din Umbria, duminică, învingând stânga într-unul dintre fiefurile sale istorice şi aplicând totodată o lovitură coaliţiei la putere în Italia.

28 oct. 2019, 13:17
Victorie zdrobitoare a extremei-drepte în fieful stângii. Marele perdant al scrutinului este M5S

Avocata Donatella Tesei, candidata Ligii (extremă dreapta) a lui Salvini, susţinută de asemenea de Fratelli d’Italia (neofascişti) şi Forza Italia (centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi, a obţinut o majoritate zdrobitoare de 57,55% din voturile exprimate.

În tabăra adversă, Vincenzo Bianconi, provenind din societatea civilă şi susţinut de o alianţă fără precedent la nivel local între Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a obţinut doar 37,5% din voturi. Umbria (nord) are aproximativ 900.000 de locuitori, însă a fost vorba despre un adevărat test al coaliţiei PD-M5S, aflată la putere de mai puţin de două luni.

Un Guvern de stânga şi proeuropean a înlocuit coaliţia de extremă dreapta şi populistă între Liga şi M5S care a guvernat Italia din iunie 2018 în august 2019. ”Zilele vă sunt numărate”, a tunat Salvini, adresându-se premierului Giuseppe Conte, liderului M5S Luigi di Maio şi aliatului acestuia Nicola Zingaretti, liderul PD.

Salvini consideră că Executivul şi miniştrii din cele două formaţiuni ”ocupă în mod abuziv şi temporar Guvernul naţional”.

PD, care a obţinut aproximativ 22% din voturile exprimate, a intrat în cursă cu handicapul unui scandal de corupţie în sectorul sănătăţii, care a condus la scurtarea mandatului guvernatoarei în exerciţiu.

Marele perdant al scrutinului este M5S, care s-a prăbuşit la urne, cu doar 7,4% din voturile exprimate, după ce a obţinut 32% din voturile exprimate la nivel naţional în alegerile legislative din martie 2018.

”Noi am crezut că un pact cetăţenesc pentru Umbria putea fi un test (al unei alianţe locale cu PD), însă experienţa nu a funcţionat”, a constatat M5S pe pagina de Facebook.