VIDEO: Autostradă din România, ruptă la propriu. Explicația CNAIR | EXCLUSIV

Situație nefericită pe un drum de mare viteză din România. O bucată de peste zece metri din șosea s-a rupt. Circulația pe autostradă a fost închisă pentru 30 de zile, de la 1 februarie. 

03 feb. 2023, 16:58
VIDEO: Autostradă din România, ruptă la propriu. Explicația CNAIR | EXCLUSIV

O bucată din prima bandă de circulație de pe Autostrada Sebeș – Turda (A10) s-a rupt, la propriu, din cauza unei alunecări de teren masive, care a îndepărtat parapetul metalic și gardul de protecție de la marginea drumului.

Evenimentul nefericit a avut loc pe un segment de drum din apropiere de Alba Iulia, pe sectorul cuprins între km  15+760 – 16+800.

„Impresa Pizzarotti s-au ocupat de lucrările pe acest segment. Legat de ceea ce s-a întâmplat, este vorba despre o tasare. La solicitarea constructorului am acceptat închiderea circulației pe un kilometru, pe Calea 1, pentru 30 de zile. 

În baza garanției, în această perioadă, constructorul, pe banii lui, trebuie să facă expertiza și reparațiile”, a declarat pentru RomâniaTV.net Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

 

Cum se poate circula pe Autostrada A10, după alunecarea de teren

 

Traficul rutier a fost deviat astfel: ieșirea de pe autostradă se realizează prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se și revine pe Autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

Compania italiană care a lucrat pe A10 mai are și alte contracte în derulare.

„Aceeași firmă lucrează și pe lotul 1 Ploiești – Buzău (A7). Și tocmai pentru că ‘performanțele’ de pe Sebeș – Turda 1 îi recomandă, suntem foarte atenți la cum lucrează pe acest lot al A7″, a mai precizat oficialul CNAIR.

 

Sebeș – Turda, un proiect de infrastructură rutieră controversat

 

Autostrada Sebeș – Turda are o lungime totală de 70 de kilometri, împărțită în patru loturi:

Lotul 1 – 17 km – lungime, SC Impresa Pizzarotti & C SpA și SC Pomponio SRL constructor, 541.739.137 lei cost total fără TVA, 1,5 km au fost deschiși în decembrie 2020, iar în noiembrie 2021 diferența rămasă.

Celelalte loturi au 24,25 km (lotul 2), 12,45 km (lotul 3), 16,3 km (lotul 4).

Pentru lotul 1, garanția pentru lucrări este de patru ani de zile, în total.

„Dacă în timp apar probleme din vina lor (n.r. – Pizzarotti), care țin de structura drumului, sunt responsabili 50 de ani, conform legislației în construcții”, a mai transmis oficialul CNAIR.

Procedurile de licitații au început în 2013 pentru Autostrada Sebeș – Turda, iar termenul de finalizare a lucrărilor a suferit amânări repetate. În cele din urmă, toți cei 70 de kilometri au fost dați în trafic la final de 2021.