VIDEO Ministrul Agriculturii Florin Barbu anunță investiții uriașe în fermele românești de porci: ”La finalul investiției, capacitatea fermei de reproducție va fi de 3000 de scroafe, iar producția va fi de aproximativ 90.000 de purcei”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a vizitat vineri o fermă de porci din județul Prahova și a anunțat o investiție de peste 16 milioane de euro în această unitate, ca parte a planului de reducere a deficitului cărnii de porc autohtone.

12 ian. 2024, 16:38
VIDEO Ministrul Agriculturii Florin Barbu anunță investiții uriașe în fermele românești de porci: ”La finalul investiției, capacitatea fermei de reproducție va fi de 3000 de scroafe, iar producția va fi de aproximativ 90.000 de purcei”

După vizita de vineri la ferma de porci din județul Prahova, Florin Barbu a anunțat o investiție de 16.410.000 euro doar în unitatea respectivă, din care finanțare nerambursabilă de 13.128.000 euro.

”Investim în fermele de porci!

Investim în industria agroalimentară românească și îi susținem pe ai noștri!

Iar ferma Porccelino Grasso, din localitatea Baba Ana, din județul Prahova, pe care am vizitat-o astăzi, este un astfel de exemplu.

La finalul investiției, capacitatea fermei de reproducție va fi de 3000 de scroafe, iar producția va fi de aproximativ 90.000 de purcei.

Valoarea totala a proiectului, aflat în desfășurare, este de 16.410.000 euro, din care finanțare nerambursabilă avem 13.128.000 euro (80%).
Societatea mai deține o fermă de îngrășare porc în județul Vâlcea, cu o capacitare maximă de 36.000 de porci/serie.

Îi felicit pe acești investitori care au tot sprijinul meu pentru că ei vor aduce pe mesele românilor carne de porc din fermele românești!
Am promis că voi salva și dezvolta sectorul de porc din România și eu zic că suntem pe drumul cel bun!

Mereu alături de ai noștri!”, a scris Florin Barbu pe Facebook.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu îi primește la Guvern pe reprezentanții transportatorilor și fermierilor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu afirmă că nu a primit nicio solicitare privind discuţii, la minister, din partea fermierilor care s-au raliat protestului transportatorilor. El spune că protestele care vineri au continuat pentru a treia zi consecutiv au fost cauzate de nemulţumirile legate valoarea tarifelor pentru poliţele RCA, el anunţând, în acest context, că pentru utilajele agricole acestea nu s-au scumpit. „Nu vreau să cadă pradă anumitor partide politice care încearcă să îşi asume acest protest spontan”, adaugă ministrul.

Ministrul cere ca fermierii români „să aibă încredere în Ministerul Agriculturii şi în Guvernul României”.  „Nu vreau să cadă pradă anumitor partide politice care încearcă să îşi asume acest protest spontan. Spun în continuare că dialogul este cel mai important şi, de luni, împreună cu toţi fermierii, împreună cu toate asociaţiile- că vorbim de vegetal, de zootehnie, că vorbim de procesare, vorbim inclusiv cu retailerii pe partea de adaos comercial, de luni încep discuţiile. Calendarul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi sunt sigur că toate problemele cu care se confruntă fermierii le vom rezolva. Am spus-o şi o spun în continuare, protestele au început de la RCA. Eu vreau să anunţ în premieră că RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut, vreau să anunţ că şi anul acesta avem 35%, suportăm acciza la motorină pentru fermieri. În anul 2023 am subvenţionat 50% din consumul de motorină, subvenţie de la bugetul de stat. Practic, acest protest spontan care s-a realizat nu ştiu dacă s-a realizat de către fermieri”, adaugă Florin Barbu.
El reclamă că „s-a încercat a fi un protest politic” şi reafirmă că îi aşteaptă pe fermierii la discuţii.