VIDEO: Ministrul Petre Daea: „România a rămas singura intrare de import pentru cerealele din Ucraina / Ne așteptăm la o situație mai dificilă pentru țară”

România a rămas singura țară din regiune care importă cereale din Ucraina, a recunoscut ministrul Agriculturii, Petre Daea. Până când celelalte state membre ale UE vor redeschide granițele, povara va crește pentru România, a recunoscut Nea Petrică. Totuși, Daea încă mai speră la o soluție pe care Comisia Europeană să o ofere într-un timp cât mai rapid.

21 apr. 2023, 10:56
VIDEO: Ministrul Petre Daea: „România a rămas singura intrare de import pentru cerealele din Ucraina / Ne așteptăm la o situație mai dificilă pentru țară”
Petre Daea, conferință de presă după discuțiile cu omologul ucrainean

Ministrul Petre Daea a susținut vineri, 21 aprilie, o nouă conferință de presă, în contextul crizei cerealelor din Ucraina. De data aceasta, ministrul PSD s-a afișat alături de ministrul Agriculturii de la Kiev, Mykola Solskyi.

Oficialul MADR a explicat că România a rămas singura țară din regiune care menține granițele deschise pentru importurile de cereale din teritorul lui Volodimir Zelenski. Astfel, ministrul PSD se așteaptă la importuri din ce în ce mai mari. Povara va continua până când Comisia Europeană

„Îl întreținem și-l păstrăm, în respect pentru poporul ucrainean și într-o bună regulă internațională, pe care trebuie să o respectăm, întrucât se știe foarte bine, că în baznul Mării Negre ies cantități de cereale care asigură – pe Planetă. Rusia, Ucraina și România sunt țări fanion privind producția de cereale și exportul de cereale. În contextul dat, regulile normalității pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut iar acum suntem obligați de situație să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât și la nevoile fermierilor români.

E a doua întâlnire pe care o am cu domnul ministru. Mi-a solicitat o întrevedere după ce am avut o conversație prin videoconferință, am răspuns imediat, spunându-i să o facem cât mai repede, întrucât nevoia o cere. Iată că a ajuns devreme în București, am înțeles că ieri s-a întâlnit cu colegul din Ungaria, după-amiază va ajunge în Bulgaria. Un tur de forță al interesului, pentru a putea să ne modelăm măsurile pe care trebuie să le luăm. În interesul fermierilor ucraineni, dar și în interesul fermierilor români. Am prezentat pe larg, insistând pe detalii, spunând care este situația în România, impactul afluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă de importul de semințe 0olaginoase.

Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunța astăzi, în așa fel încât să îmbunătățim situația, știindu-se că patru țări au luat unilateral decizia de a opri importul. Noi nu am făcut acest lucru, pentru că am socotit necesar, pe de o parte să fim alături de fermierii români, pe de altă parte să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, astfel încât regula să rămână regulă, pentru a putea avea consistență în decizii și pentru a atinge obiectivul pe care-l urmărim.

Am avut videoconferință cu vicepreședintele Comisiei Europene și cu domnul comisar pe Agricultură. Seara târziu v-am informat pe dvs că sunt în discuție măsuri la nivelul Comisiei Uniunii Europene, știindu-se că politica comercială este apanajul UE, pentru că e o piață unică. De aceea, și președintele CE, a afirmat clar că deciziile luate de colegii din țările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau la repetat de mai multe ori și s-a impus a se ridica aceste decizii în așa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim, de a stabili regulile care să protejeze fermierii noștri. Suntem solidari cu fermierii din celelalte țări, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurență a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, ba dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare, pentru că fermierii români își pun întrebarea – cum nu poate România, dacă ceilalți au putut?! Așadar, noi am convenit să așteptăm decizia pe care o va lua CE, pentru că suntem semnatarii unei scrisori comune, adresate președintei CE, scrisoare semnată de cei patru premieri – României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei și președintele Bulgariei. A venit răspunsul de la președintele CE (…)

 

Ministrul Petre Daea: „Suntem în situația de a aștepta decizia Comisiei” / România, cu granițele deschise. Vecinii din regiune, cu granițele închise

 

În acest context, al dialogului instituțional, CE – cei doi comisari, au venit cu un pachet care presupune două posibilități de intervenție: una, prin compensarea fermierilor afectați din cele cinci țări, comunicându-ne suma de 100 mil de euro pusă la dispoziția acestora (…)

A doua direcție de sprijin, aceea propusă ca pe o perioadă determinată de timp și anume până la data de 5 iunie, printr-o procedură excepțională, să se oprească importul pentru patru produse – grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, în cele cinci țări afectate (…)

Cei cinci miniștri, printre care și eu, am transmis o scrisoare celor doi comisari prin care am solicitat adăugarea listei cu alte două produse de interes, CE spunând că vor analiza această solicitare, însă condiția esențială a fost să se renunțe imediat la deciziile unilaterale pe care le-au luat cele patru țări. Astfel, suntem în situația de a aștepta decizia Comisiei.

Am convenit să purcedem în felul următor – Mykola (n.r. – ministrul Agriculturii al Ucrainei) cunoaște situația fermierilor români. În condițiile în care România  a rămas singura intrare pentru import, mă aștept să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum, deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele (…)”, a comentat Petre Daea.