VIDEO O tornadă a făcut prăpad in China. Rafalele de peste 200 km/h au răsturnat camioane şi stâlpi de electricitate

O tornadă a lovit orașul Foshan, din sudul țării. Imaginile şocante au fost difuzate de televiziunea de stat chineză.

21 iun. 2022, 06:43

O tornadă puternică a lovit un oraș din China. A rupt stâlpi de electricitate, a smuls copaci din rădăcini și a distrus case și mașini. Orașul Foshan din provincia Guangdong, din sudul Chinei, a fost devastat de o tornadă, duminică, anunță autoritățile locale.

Prognoza meteo. Vreme tropicală în România, caniculă şi furtuni violente în următoarele săptămâni

Vârtejul format a fost de mici dimensiuni, dar a produs multe pagube. A răsturnat chiar și două camioane. Potrivit sursei citate, nu au fost victime.

Cea mai apropiată stație meteo, aflată la o școală pe lângă care tornada a trecut, a înregistrat rafale de peste 200 km/h, scrie presa chineză.

Val de aer african peste România. Elena Mateescu, director ANM: Vor fi temperaturi de 37 de grade la umbră, dar şi furtuni săptămâna viitoare

Săptămâna trecută, o tornadă care a durat cinci minute şi s-a produs în regiunea Taiping din oraşul Guangzhou, a provocat pene de curent, a smuls copaci din rădăcină şi a avariat mai multe gospodării. Nu au fost raportate victime.

În octombrie 2015, un vârtej care a lovit acelaşi oraş a ucis 3 oameni şi rănit alţi 80. Fenomenul meteo extrem s-a produs la trei zile după ce în aceaşi provincie o altă tornadă a lovit un oraş port.

Oraşul Shaoguan, situat la aproximativ 200 km nord de capitala provinciei Guangzhou, a emis marţi un cod roşu de inundaţii, cel mai înalt nivel al serviciilor meteorologice din China. Şcolile au fost transformate în adăposturi temporare şi sute de corturi au fost montate pe un teren de sport, potrivit imaginilor difuzate de mass-media.

Regiunea învecinată Guangxi (sud) este afectată, la rândul său, de cele mai grave precipitaţii din 2005 încoace, potrivit presei locale. Locuitorii au fost evacuaţi cu bărcile, iar apele pline de noroi au inundat zonele rezidenţiale.

Potrivit serviciilor meteorologice locale, 28 de râuri din regiune au depăşit nivelurile de alertă. În Fujian (est), o provincie situată vizavi de insula Taiwan, peste 220.000 de persoane şi-au părăsit casele ca măsură preventivă de la începutul lunii, potrivit agenţiei de presă New China.

Precipitaţiile în Guangdong, Fujian şi Guangxi au înregistrat în medie din luna mai până la jumatatea lunii iunie 621 de milimetri, cel mai ridicat nivel din 1961, potrivit raportului meteorologic naţional.

În 2021, China a suferit inundaţii severe, cu precipitaţii foarte abundente în centrul ţării, care au ucis peste 300 de oameni. Majoritatea au murit în inundaţii şi alunecări de noroi în Zhengzhou, oraşul cel mai grav afectat, unde mulţi şoferi au fost prinşi de creşterea bruscă a apelor în tunelurile rutiere.

Vremea a luat-o razna în Europa: mini-tornadă pe coasta Normandiei
Înotătorii au fost forţaţi să fugă, iar un kite surfer s-a prăbuşit peste vitrina unui restaurant şi a murit. În Spania, Franţa şi Germania au loc fenomene meteo tot mai ciudate şi mai violente. Fac carieră pe Internet imaginile unei rafale bruşte de vânt care a lovit plaja Villers-sur-mer din Franţa, de pe coasta Normandiei.

În seara zilei de sâmbătă, 18 iunie, în apropierea locului în care a murit un kite surfer, după ce a fost aruncat pe geamul unui restaurant.


loading...
Partenerii noștri