VIDEO Percheziții în România și Marea Britanie în dosarul unei grupări care spăla bani proveniți din fraude informatice și înșelăciuni. Prejudiciul estimat – peste două milioane de euro

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut, miercuri, zeci de percheziții în opt județe, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Suspecții ar fi ”albit” bani proveniți din fraude informatice și înșelăciuni, prejudiciul total fiind estimat la peste două milioane de euro.
Irina Dumitrescu
09 apr. 2025, 23:56
VIDEO Percheziții în România și Marea Britanie în dosarul unei grupări care spăla bani proveniți din fraude informatice și înșelăciuni. Prejudiciul estimat - peste două milioane de euro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Buzău, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, au făcut, miercuri, 31 percheziții domiciliare în județele Buzău, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Mehedinți, Vrancea, Mureș și Alba, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și spălare a banilor.

Percheziții și în Marea Britanie!

În același dosar, simultan cu acțiunea desfășurată în Romania, au fost făcute șase percheziții domiciliare în Marea Britanie.

Potrivit anchetatorilor, cercetările efectuate au stabilit că, în perioada 2018 – 2024, 35 de suspecți, cetățeni români, au constituit o grupare de criminalitate organizată ce a avut ca scop obținerea de importante beneficii materiale din spălarea banilor proveniți din fraude informatice și înșelăciuni.

Citește și Reality-șoc! Fost concurent la Survivor, dat în urmărire pentru a fi băgat la închisoare!

”Astfel, membrii grupului infracțional organizat, direct sau prin intermediari (”săgeți”, persoane cu o stare materială precară, recrutate din Romania) au deschis numeroase conturi bancare la entități financiare și unități bancare din Marea Britanie, pe care le-au vândut  unor persoane rezidente în această țară, cu sume cuprinse între 150 -1300 lire sterline.

Conturile respective au fost  folosite ulterior pentru spălarea sumelor de bani provenite din comiterea infracțiunilor menționate.

Pentru a intra în posesia banilor  reprezentând  prețul vânzării conturilor, gruparea de criminalitate organizată  a realizat un circuit de conturi ”vehicul” deschise în Marea Britanie și România, prin care au fost transferate succesiv aceste sume, în scopul disimulării ori ascunderii provenienței și a destinatarilor finali”, au precizat reprezentanții DIICOT.

Conturile bancare erau deschise online, din România, prin intermediul  unor aplicații informatice bancare instalate pe telefoane mobile  având cartele SIM cu numere alocate de operatori din  Marea Britanie ori  aplicații VPN și a unor facturi fictive de rezidență pentru  „săgeți”  la anumite adrese din această țară. După deschiderea conturilor, telefoanele mobile cu aplicațiile bancare instalate erau trimise din România în Marea Britanie. O altă metodă utilizată de suspecți a constat în transportul „săgeților” în Marea Britanie și cazarea lor  pentru o perioadă de 2-3 săptămâni, timp în care au fost conduse la diverse bănci unde au deschis conturi.

”Din probatoriul administrat până la acest moment, a rezultat că în  conturile  vândute  de membrii grupului infracțional unor persoane rezidente din Marea Britanie, au intrat în perioada iunie 2018- martie 2024  peste 1.510.000 lire sterline, 312.000 euro și 56.000 franci elvețieni, sume provenite de la 105 victime ale unor infracțiuni informatice și de înșelăciune  (Marea Britanie, Romania, Franța, Elveția, Polonia, Italia, Germania, SUA, Slovenia și Georgia).

Din actele de urmărire penală a rezultat că inducerea în eroare a persoanelor vătămate s-a realizat  prin mai multe metode.  Astfel, cumpărătorii conturilor bancare  își atribuiau identitatea directorului unei companii și de la o adresa de poștă electronică,   foarte asemănătoare cu a acestuia, trimiteau un email   persoanelor abilitate din acea companie solicitându-le să facă plata unei pretinse facturi în conturi aflate sub controlul lor. De asemenea, prin diverse programe informatice, cei care au achiziționat  conturile au monitorizat ilegal comunicațiile online între diverse persoane  și însușindu-și identitatea virtuală a unuia dintre interlocutori l-au determinat pe celălalt participant la conversație  să direcționeze fondurile financiare în conturile bancare create de săgeți, victima având reprezentarea că  efectuează plata către persoana cu care are o relație comercială.

Într-o altă modalitate, victimele au fost contactate de persoane care se recomandau ca făcând parte din departamentul antifraudă al unității bancare la care persoana vătămată deținea contul și era înștiințată că există o tentativă de fraudă în privința sumelor de bani care existau în depozitul său,   recomandându-i-se  să mute fondurile într-un alt cont, creat în fapt de către gruparea de criminalitate organizată”, a mai precizat DIICOT.

În vederea documentării activității infracționale, sub egida EUROJUST, autoritățile judiciare din România, Marea Britanie și Franța, cu participarea Europol,  au semnat, în luna iulie 2024, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team).

Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău.

Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalității Organizate Ploiești, Galați, Mureș, Alba, Serviciilor de Combaterea a Criminalității Organizate Călărași, Brăila, Vrancea și Mehedinți și a jandarmilor din Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești, a mai precizat DIICOT.

Citește și Majoritatea șoferilor români nu știu cum se face corect plinul de combustibil. Sfaturile oferite de specialiștii auto

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Dezinformare de proporții în România. Pericol de blackout
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri