VIDEO: Rusia a publicat imagini cu momentul lansării rachetelor KALIBR spre Odesa. Armata lui Zelenski contraatacă la Herson

Atacul a venit la doar o zi după ce Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate

25 iul. 2022, 18:45

Rusia a atacat Odesa, la doar o zi după ce reprezentanți ai guvernelor de la Kiev și Moscova au semnat un acord privind exportul de cereale. Trupele lui Vladimir Putin au lansat mai multe rachete spre portul ucrainean.

Henry Kissinger s-a răzgândit, după doar două luni. Sfatul dat lui Zelenski, referitor la negocierile cu Rusia
Armata ucraineană a transmis că rachetele rusești au lovit infrastructura portului Odesa. Pe rețelele de socializare circulă mai multe imagini ce surprind rachetele de croazieră în zbor. Atacul vine la doar o zi după ce Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră.

În momentul de față, Odesa a rămas singurul mare port al Ucrainei, prin care poate trece o cantitate însemnată de mărfuri.

Semnal puternic de la Kiev privind o contraofensiva ucraineana: ,,Rusii vor fi alungati din Herson pana in septembrie
„Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie și că toate planurile ocupanților ruși vor eșua”, a declarat Hlan într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

Acesta a mai spus că armata ucraineană a început să câștige teren în ultimele săptămâni în regiune, cu ajutorul armamentului livrat de țările occidentale.

Serghei Lavrov recunoaşte în premieră că Rusia vrea să răstoarne regimul de la Kiev. „Îi vom ajuta pe ucraineni să scape de un regim care e împotriva poporului”
„Putem vorbi de o răsturnare a situației pe teren. În cursul operațiunilor recente, forțele armate ucrainene sunt cele care au avut avantajul. Armata noastră avansează progresiv, trecem de la faza defensivă la o contraofensivă”, a susținut Hlan.

Herson a fost primul mare oraș care ceda ofensivei Moscovei după începerea invaziei ruse în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Președintele american Joe Biden a semnat un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Astfel, liderul de la Washington crede că va oferi Kievului un avantaj tehnologic în războiul împotriva Rusiei.

Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson

Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea sudică Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă ruseşti şi a depozitelor de muniţie diminuează capacităţile defensive ale ruşilor, potrivit CNN.

Serhii Khlan, un consilier al şefului administraţiei din Herson, a declarat că zilele trecute forţele ucrainene au efectuat „operaţiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniţie şi echipamente a reţelei inamice”.

„A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson”, a spus el. Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mişcării de rezistenţă din teritoriile ocupate cu forţele ucrainene.

„Sunt lovituri foarte precise asupra depozitelor de muniţie, posturilor de comandă şi a personalului, a sistemelor de radio-localizare, iar ieri au fost distruse o grămadă de sisteme S-300, care bombardau Nikolaiev”, a adăugat Khlan.

Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a raportat luni că două contraatacuri ruseşti în Herson au eşuat şi că trupele s-au retras cu pierderi.

De asemenea, comandamentul a anunţat că avioanele de luptă şi elicopterele ucrainene au efectuat mai multe lovituri în districtul Beryslav unde au fost distruse mai multe tancuri şi obuziere, postul de comandă al unităţii 785 a Gărzii Naţionale a Rusiei şi două depozite cu muniţie. Jurnaliştii nu au putut verifica informaţiile din surse independente.