VIDEO: Scandal-monstru provocat de pro-ruși, în Parlamentul Rep. Moldova. Deputații dirijați de Moscova nu acceptă limba română ca limbă oficială

A fost un scandal-monstru în Parlamentul din Republica Moldova. Parlamentarii pro-limba română au fost atacați de pro-ruși, cunoscuți pentru eforturile sale de mistificare a istoriei.

02 mart. 2023, 18:36
VIDEO: Scandal-monstru provocat de pro-ruși, în Parlamentul Rep. Moldova. Deputații dirijați de Moscova nu acceptă limba română ca limbă oficială

Mare bâlci peste Prut.

Parlamentarii din Republica Moldova au fost luați cu asalt de pro-ruși. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au făcut scandal în timpul examinării proiectului de lege ce prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție cu „limba română”.

Extremiștii din Parlament au încercat să blocheze tribuna centrală, pentru a boicota adoptarea proiectului, scrie Agora.md. În ciuda gestului nefericit, proiectul a fost adoptat în prima lectură de 56 de deputați. Mai mult, sintagma „limba oficială” ar urma să fie înlocuită cu „limba maternă”.

În plus, potrivit proiectului, Sărbătoarea Națională „Limba noastră” ar urma să fie redenumită explicit „Limba română”.

Pro-rușii s-au afișat cu pancarte inscripționate cu „Plecați!”, „Nu vă bateți joc de Constituție!”. În replică, deputații de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au intervenit, pentru a smulge pancartele. De asemenea, cei de la PAS au scandat „Trădătorii!”.

 

„Limba moldovenească”, folosită pentru promovarea separatismului pro-rus

 

„Limba moldovenească”, respectiv „identitatea moldovenească”, au fost în ultimii 34 de ani unelte de manipulare a Federației Ruse, prin care a încercat promovarea separatismului.

În mod ironic pentru pro-ruși, imnul Republicii Moldova este „Limba noastră”, un elogiu adus limbii române. În ultimii 33 de ani, populația Basarabiei a scăzut la jumătate, după destrămarea URSS. Majoritatea au plecat în România sau în Occident.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, adoptată în 1991, care prevede că limba de stat este româna, prevalează asupra prevederilor Constituţiei din 1994, ce stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească.

 

Cum a fost confiscată Republica Moldova de Rusia (URSS), din România Mare

 

În cel de-al doilea Război Mondial, Republica Moldova a fost invadată de trupele ruse.

„80 de ani în urmă, trupele sovietice au invadat România și au anexat un teritoriu care aparținea României recunoscut la Conferința de Pace de la Paris în sistemul de tratate de la Versailles și în urma acestei anexări Basarabia a fost ciopârțită și s-a creat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească la fel cum se creează republici în Ucraina.

(…) În 1944, atunci se reinstaurează regimul comunist, atunci 200.000 de moldoveni au fost luați în armata rusă contrar convenției de război. 60.000 au căzut pe front pentru că nu erau pregătiți militar. (…) În 1944, 1.800 de oameni au fost împușcați, fiind considerați trădători. Apoi a urmat foametea, apoi valul de deportări care au dus în Siberia și Kazahstan peste 700 de mii de moldoveni”, a declarat Octavian Țîcu, potrivit Ziarului de Gardă din Republica Moldova.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, URSS a reînceput puternic procesul de rusificare forțată, în special în regiunea transnistreană, care funcționează ca o administrație autonomă. Românii din Basarabia au fost deportați în Siberia, iar comuniștii au adus în Basarabia ruși, pentru a popula teritoriul românesc.

De asemenea, în 1990-1992, s-a desfășurat celebrul război ruso-moldovenesc, dintre Transnistria și Republica Moldova. Transnistrenii au fost susținuți de Moscova.

Astfel, trupele ruse au rămas pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria, până în ziua de azi.