Vieţuitoarele din Parcul Natural Lunca Mureşului, puse în pericol în urma reabilitării unui drum

În urma reabilitării drumului care leagă localităţile Pecica şi Sânpetru German, drum care traversează Parcul Natural Lunca Mureşului (PNLM), în lipsa unor limitatoare de viteză, viaţa animalelor sălbatice din zonă este pusă în pericol, susţine Paul Hac, director al Administraţiei PNLM.

03 feb. 2014, 17:21
Vieţuitoarele din Parcul Natural Lunca Mureşului, puse în pericol în urma reabilitării unui drum

Darea în folosinţă a podului peste Mureş, care scurtează distanţa între localităţile Pecica şi Sânpetru German, a implicat şi reabilitarea drumurilor care duc spre respectivul pod, scrie Agerpres.

„Drumul de la Sânpetru German până la pod, care traversează pădurea aparţinând Parcului Natural Lunca Mureşului, care a fost asfaltat, în forma actuală pune în pericol circulaţia sau chiar viaţa multor animale sălbatice„, a declarat directorul Paul Hac.

Având în vedere faptul că drumul străbate o zonă împădurită din aria protejată a PNLM, avizarea acestui proiect al Consiliului Judeţean Arad a fost condiţionată de limitarea strictă a vitezei pe acest sector, la maxim 50 km/h şi facilitarea deplasării animalelor sălbatice dintr-o parte în alta a căii de acces.

„În momentul de faţă însă, pe acest drum se circulă fară niciun fel de restricţii de viteză, iar subtraversările pentru reptile şi amfibieni, care au fost menţionate şi ele în acordul de mediu, nu au fost introduse în proiectul tehnic al lucrării. În plus, de o parte şi de alta a drumului au fost montaţi parapeţi de protecţie, care împiedică mamiferele mari să traverseze drumul„, a precizat Paul Hac.

Drept urmare, Administraţia şi Consiliul Ştiinţific al PNML au solicitat beneficiarului amplasarea imediată a unor limitatoare de viteză şi a unor indicatoare, precum şi găsirea unei soluţii tehnice care să rezolve problema traversării drumului de speciile menţionate mai sus.

„Dincolo de faptul că nu au fost respectate condiţiile prevăzute în avizul de proiect emis de Administraţia PNLM, trebuie spus că, pe un drum similar, respectiv cel care traversează Pădurea Ceala, se înregistrează anual accidente în care sunt implicate animale sălbatice, în special cerbi sau căprioare. În lipsa unor limitatoare artificiale de viteză şi a indicatoarelor specifice, nu doar animalele au de suferit, dar şi pasagerii sau şoferii autovehiculelor pot fi puşi în pericol”, a adăugat directorul Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului.