Vijeliile provoacă probleme în ţară: trafic rutier blocat, inundaţii, copaci doborâţi de vânt, localităţi fără curent

Traficul rutier a fost blocat pe mai multe drumuri din ţară din cauza inundaţiilor sau a vijeliilor. De asemenea, furtunile puternice din ultimele ore au cauzat numeroase avarii ale reţelelor electrice aeriene din mai multe judeţe.

03 iul. 2019, 09:36
Vijeliile provoacă probleme în ţară: trafic rutier blocat, inundaţii, copaci doborâţi de vânt, localităţi fără curent

Furtunile puternice din ultimele 24 de ore au cauzat numeroase avarii ale reţelelor electrice aeriene din judeţele Botoşani, Suceava, Bacău şi Neamţ, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de furnizorul de electricitate Delgaz Grid.

Potrivit sursei citate, vântul intens, în rafale, a cauzat ruperea stâlpilor şi a conductoarelor electrice, precum şi deteriorarea de elemente de izolaţie şi susţinere a acestora.

„O situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Botoşani, unde 11 stâlpi ai reţelei de medie tensiune sunt rupţi în zona Dângeni, iar acoperişul unei clădiri a fost proiectat peste un post de transformare în localitatea Iacobeni. Şi în judeţul Bacău sunt trei stâlpi rupţi în zona Poiana Sărată. Zeci de echipe ale companiei şi ale contractorilor intervin în permanenţă de ieri (marţi – n.r.) după-amiază, astfel că la această oră am reuşit să remediem o mare parte a avariilor”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii companiei de electricitate susţin că intervenţiile au loc de multe ori în condiţii de acces în teren foarte dificil, ce face imposibilă folosirea utilajelor pentru înlocuirea stâlpilor rupţi şi transportul materialelor şi echipamentelor necesare pentru lucrările de reparaţii.

„În continuare executăm lucrări pentru reluarea alimentării în 22 de localităţi din judeţul Bacău, două din Botoşani, cinci din Neamţ, una din Suceava şi şapte din Vaslui. Din considerente de siguranţă, recomandăm persoanelor din zonele afectate să nu se apropie de conductoarele căzute la pământ sau de stâlpii prăbuşiţi ori înclinaţi”, se mai arată în comunicat.

Traficul rutier este deviat printr-o parcare de pe marginea DN 7, în judeţul Vâlcea, din cauza apei acumulate pe carosabil. Pe o distanţă de 80 de metri, apa are aproximativ zece centimetri pe şosea.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la kilometrul 234, în zona localităţii Câineni, judeţul Vâlcea, pe partea carosabilă s-a acumulat apă în urma unei ploi torenţiale, din această cauză circulaţia desfăşurându-se deviat printr-o parcare din apropierea drumului public”, a transmis, miercuri, Centrul Infotrafic.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să reducă viteza şi să circule cu atenţie, respectând indicaţiile poliţiştilor prezenţi la faţa locului pentru dirijarea traficului.

Potrivit ompierilor din Vâlcea, pe o distanţă de 80 de metri, apa are aproximativ zece centimetri pe şosea şi se intervine cu motopompe.

 

Traficul rutier pe DN 13 A, în judeţul Harghita, a fost blocat, miercuri, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră este întreruptă pe DN 13A, la kilometrul 115, între localităţile Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, judeţul Harghita, din cauza unor copaci căzuţi pe carosabil în urma unei furturni”, transmitea Centrul Infotrafic.

Sursa citată a precizat că se intervine pentru remedierea situaţiei.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Harghita au precizat că un alt copac a căzut pe calea ferată, în municipiul Miercurea-Ciuc, iar la faţa locului se deplasează o echipă de intervenţie de la CFR.