Viktor Ianukovici: Am fost forţat să părăsesc Ucraina. Puterea a fost luată de naţionalişti, de fascişti

Viktor Ianukovici a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul rus Rostov-pe-Don că nimeni nu l-a îndepărtat de la putere. "Am fost forţat să părăsesc Ucraina. Puterea în Ucraina a fost luată de naţionalişti, fascişti, care reprezintă o minoritate a populaţiei Ucrainei", a spus preşedintele destituit.

28 feb. 2014, 13:30
Viktor Ianukovici: Am fost forţat să părăsesc Ucraina. Puterea a fost luată de naţionalişti, de fascişti

„Cum văd eu soluţia? Nevoia de a îndeplini ceea ce s-a stabilit în criză, acordul între opoziţie şi preşedinţie, în prezenţa miniştrilor Germaniei, Franţei şi Poloniei şi a reprezentanţilor ruşi”, a precizat fostul preşedinte ucrainean.

„Trebuie să alegem calea unei reforme a Constituţiei, să fie un echilibru. Trebuie să aibă loc alegeri prezidenţiale în decembrie şi să fie adoptată o nouă Constituţie”, a mai spus Viktor Ianukovici în conferinţa de presă.

„Este foarte important să aibă loc o investigaţie a ceea ce s-a întâmplat la Kiev. Toate armele trebuie predate şi eliminate de pe străzi, iar clădirile deblocate, străzile eliberate. Trebuie să asigurăm o viaţă normală pentru cetăţenii Ucrainei şi nu doar pentru Kiev, ci şi pentru alte regiuni ale ţării. Va fi foarte greu să ieşim din această situaţie extrem de dificilă. Sunt vremuri tulburi, iar victimele sunt o urmare a crizei politice. Rezultatul unei politici a vestului care susţine forţele din Maidan„, a declarat preşedintele destituit al Ucrainei.

„Acordul care se presupune că ar fi trebuit să ofere soluţii la criză trebuie să fie completat de ambele părţi. Cred în corectitudinea acelui acord, a fost semnat de mine, de liderii opoziţiei, de miniştrii de Externe a trei state. A fost o decizie critică la momentul respectiv. Problemele au fost cu Opoziţia şi cu elementele radicale din Maidan, scopul a fost deblocarea acelei situaţii, dar acordul nu a fost aplicat. Prin urmare, Kievul a fost inundat de oameni înarmaţi, care au început să distrugă case, biserici şi au existat victime în rândul civililor, oamenii au fost jefuiţi, bătuţi pe străzi. De aceea, acest acord a prezentat anumite lacune. Putem descrie ca haos, vid de putere. Membrii Parlamentului au fost abuzaţi fizic, intimidaţi, duşi în piaţa Maidan cu forţa. Acest lucru a fost făcut de forţe obscure, radicale„, a mai spus Viktor Ianukovici.

Viktor Ianukovici a declarat vineri, în conferinţa de presă pe care o susţine în oraşul rus Rostov-pe-Don, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, că nu l-a întâlnit pe şeful statului rus Vladimir Putin, de când a sosit în Rusia, dar că a vorbit cu el la telefon.

Ianukovici a mai afirmat că se va întoarce în Ucraina când „va avea condiţii şi garanţii, în special din partea mediatorilor internaţionali, pentru securitatea” sa.

Preşedintele destituit a declarat, totodată, că nu doreşte să participe la alegerile prezidenţiale din 25 mai, pe care le consideră „ilegale”.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, care a fost destituit din funcţie la 22 februarie de către Rada Supremă (parlamentul unicameral) – reconfigurată în urma revoltei din ultimele trei luni – a sosit joi seara în oraşul rusesc Rostov pe Don la bordul unei aeronave care a fost escortată de mai multe avioane de vânătoare.

Noile autorităţi ucrainene au emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui Ianukovici, pe care parlamentul îl acuză de ‘ucidere în masa a protestatarilor paşnici’. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în confruntările dintre manifestanţi şi poliţie în cele aproape trei luni de revoltă la Kiev şi în regiuni.