Viktor Ianukovici: Modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corec

Într-un mesaj adresat poporului ucrainean, preşedintele ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici a atras atenţia că modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corecte, transmite vineri ITAR-TASS.

28 mart. 2014, 10:18
Viktor Ianukovici: Modificările anticonstituţionale în legile Ucrainei exclud posibilitatea unor alegeri corec

Actuala aşa-numită putere a adoptat un pachet de legi care încalcă în mod direct Constituţia Ucrainei. Aceste legi au fost adoptate sub presiunea ‘Maidanului’. Mulţi deputaţi şi familiile lor au fost supuşi violenţelor, nemaivorbind de ameninţările constante”, afirmă Ianukovici în mesaj, primit de ITAR-TASS şi citat de Agerpres.

Agenţia rusă de presă precizează că este vorba de un mesaj adresat Congresului Partidului Regiunilor, al cărui lider era şi din care a cerut să fie exclus.

Partidul Regiunilor, care urmează să se reunească sâmbătă în Congres pentru a-şi redefini strategia pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai, a recunoscut că urmează să fie complet remaniat şi că are intenţia să participe la alegeri, potrivit AFP.

„Impostorii nu se bucură de încrederea poporului ucrainean şi nu au dreptul să-l priveze pe cetăţeanul ucrainean de dreptul lui de vot, prin introducerea unor modificări neconstituţionale în legislaţie, între care şi legea referitoare la alegerea preşedintelui”, detaliază Ianukovici, explicând că amendamentele adoptate exclud posibilitatea organizării de alegeri corecte.

De asemenea, el reiterează că ‘această putere’ nu este legitimă şi că toate deciziile pe care ea le ia sunt ilegale.

Viktor Ianukovici a propus organizarea unui referendum naţional în loc de alegeri prezidenţiale anticipate.

În discursul adresat Congresului Partidului Regiunilor, primit vineri de ITAR-TASS, Ianukovici a încercat să explice din nou motivele pentru care a decis să nu semneze un acord de asociere cu UE.

‘Am crescut treptat salariile, pensiile, am reformat ţara, aducând-o mai aproape de standardele europene, ne-am pregătit pentru semnarea acordului de asociere şi de comerţ liber cu UE. Dar, în luna octombrie, ne-am dat seama că aceste acorduri nu au presupus audieri parlamentare obligatorii cu participarea producătorilor şi sindicatelor’, a spus Ianukovici. ‘Şi pentru ei a fost un şoc, pentru că nu este un secret că producătorii noştri au subvenţii de la stat de zece ori mai mici decât colegii din restul Europei pentru care piaţa Ucrainei a fost complet deschisă’, a explicat preşedintele îndepărtat de la putere. ‘În aceste condiţii, producătorul ucrainean devenea necompetitiv şi era pus în situaţia să părăsească propria piaţă de consum’, a argumentat el.

Pe de altă parte, Rusia avertizase şi ea că, în cazul semnării acordului, îşi va apăra propria piaţă şi va creşte taxele vamale pentru Ucraina, de teama re-exporturilor. Astfel, pentru întreprinderile ucrainene din domeniul agricol şi din cele conexe exista o ameninţare reală de stopare a activităţii şi de pierdere a locurilor de muncă, ceea ce era o catastrofă, în condiţiile în care în acest sector lucrează 7-8 milioane de oameni, aproape jumătate din populaţia activă a Ucrainei, a adăugat el.

‘Practic, nu aveam altă ieşire’, a afirmat Ianukovici, ‘decât să le propunem partenerilor noştri din UE să luăm o pauză şi să purtăm convorbiri în format trilateral UE-Ucraina-Rusia şi să căutăm în acest format o variantă de răspunsuri reciproc acceptabilă la problemele care au apărut în relaţiile noastre comerciale şi economice’.

Preşedintele Viktor Ianukovici a fost destituit în februarie de Rada Supremă în urma violenţelor din capitala ucraineană.