Viktor Orban a fost reales premier al Ungariei

Noul parlament al Ungariei l-a reales, sâmbătă, pe Viktor Orban, liderul partidului Fidesz, câştigătorul alegerilor, în funcţia de premier.

10 mai 2014, 17:15
Viktor Orban a fost reales premier al Ungariei

Viktor Orban a fost ales premier al Ungariei cu 130 de voturi pentru şi 57 împotrivă, potrivit Agerpres.

Premierul a fost sprijinit de parlamentarii de la Fidesz şi de la partidele creştin-democrate, în timp ce voturile împotrivă au provenit de la socialişti, de la Jobbik, de la LMP (verzi), de la formaţiunea E-PM şi de la un parlamentar independent. Cu această ocazie, premierul a depus şi jurământul.

Ungaria îşi va susţine drepturile în cadrul Uniunii Europene şi doreşte autonomie pentru etnicii maghiari care trăiesc în afara graniţelor sale, în Europa Centrală, inclusiv în Ucraina, a declarat, sâmbătă, premierul Viktor Orban.

Noi privim problema maghiară ca pe o problemă europeană. Maghiarii din Bazinul Carpatic au dreptul la dublă cetăţenie, la drepturi comunitare şi, de asemenea, la autonomie”, a declarat Viktor Orban în primul său discurs în faţa Parlamentului, de la realegerea sa.

Premierul a subliniat, de asemenea, că problema etnicilor maghiari este deosebit de actuală din cauza situaţiei din ţara vecină, Ucraina, unde locuiesc aproximativ 200.000 de etnici maghiari, care au dreptul la cetăţenia ungară şi, de asemenea, la autoadministrare. „Aceasta este aşteptarea noastră clară de la noua Ucraină care capătă formă acum„, a precizat Viktor Orban, adăugând că noua administraţie de la Kiev s-a bucurat de sprijinul Ungariei în eforturile sale de a construi o Ucraină democratică.

Vicktor Orban şi-a început al treilea mandat ca prim-ministru la conducerea unui guvern de centru-dreapta, după un mandat între 1998 şi 2002 şi unul între 2010 şi 2014.