Viktor Orban, citat la CNDC pentru discursul rasist de la Băile Tuşnad. Scandalul diplomatic ia amploare

Premierul Ungariei Viktor Orban va fi citat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii după ce a fost reclamat de liderul PNL Alexandru Muraru.

12 aug. 2022, 22:17
Viktor Orban, citat la CNDC pentru discursul rasist de la Băile Tuşnad. Scandalul diplomatic ia amploare

Viktor Orban, citat la CNCD pentru discursul rasist de la Băile Tuşnad. Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţionale pentru Combaterea Discriminării spune că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie.

Viktor Orban, citat la CNDC. Csaba Asztalos: Nu am mai avut o astfel de situaţie

Citeşte şi Şedinţă de coaliţie cu scântei. PNL, PSD şi UDMR au discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad, dar s-au înţeles pe o singură temă

Președintele CNCD anunţă că în urma sesizării oficiale făcute de deputatul Alexandru Muraru, premierul ungar va fi citat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza discursului rasist de la Băile Tuşnad.

„Conform legislației, orice solicitare la Consiliu se soluționează cu citarea obligatorie a părților, în vederea audierilor. În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului și probabil, presupun, va face această citare. Nu am mai avut o astfel de situație. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanța legală a Ungariei la București, adică prin ambasadă”, a spus președintele CNCD, potrivit Digi24.

Acesta a mai precizat că instituția pe care o conduce are obligația legală să soluționeze plângerea făcută de Alexandru Muraru.

„Vom face citarea părților. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, își trimit reprezentant, dacă nu, nu. După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluționare, care va intra în deliberări și se va da o soluție”, a mai explicat președintele CNCD.

Reamintim că deputatul PNL Alexandru Muraru a anunțat joi că a sesizat oficial CNCD cu privire la discursul rasist al președintelui Ungariei Viktor Orban de la Băile Tușnad.

„Declarațiile care fac apel la «puritate rasială» sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale.

Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad”, a spus Alexandru Muraru în sesizarea făcută la CNDC.

Citeşte şi Rareş Bogdan, discurs violent la adresa lui Viktor Orban, care riscă să arunce în aer coaliţia de la Bucureşti. Liberalul cere suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria