Viktor Orban: Imigranţii sunt o problemă germană, nu europeană. Ameninţă rădăcinile creştine ale Europei

Actuala criză a imigrației și a refugiaților "nu este o problemă europeană, ci una germană", pentru că niciun imigrant nu vrea să rămână în Ungaria, toți vor să meargă în Germania, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban.

03 sept. 2015, 10:09
Viktor Orban: Imigranţii sunt o problemă germană, nu europeană. Ameninţă rădăcinile creştine ale Europei

În declarații făcute după întâlnirea de la Bruxelles cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Orban a spus că autoritățile ungare nu permit imigranților să părăsească țara deoarece aceștia trebuie înregistrați, așa cum cer Berlinul, Viena, dar și normele europene. ‘Nu-i o chestiune de strategie. Avem niște reguli foarte clare, iar Austria și Germania au spus clar că nimeni nu poate pleca fără să fie înregistrat. Nu este o strategie, pur și simplu respectăm legea’, a spus Orban.

‘Problema nu este una europeană; este o problemă germană. Nimeni nu vrea să rămână în Ungaria, nici în Slovacia, Polonia sau Estonia. Toți vor să ajungă în Germania, iar treaba noastră este să-i înregistrăm’, a insistat el. Totodată, potrivit DPA, Orban a lansat un apel la adresa imigranților, spunându-le să nu vină în Ungaria. ‘Vă rog să nu veniți… este riscant să veniți. Nu vă putem garanta că veți fi acceptați’, a spus Orban în conferința de presă comună cu Schulz, adăugând că nu este corect nici din punct de vedere uman, nici din punct de vedere moral ‘să falsifici’ visele oamenilor.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Germania, Franţa şi Italia insistă asupra cotelor obligatorii de refugiaţi

Pe de altă parte, Orban a anunțat că noua legislație ungară privind imigrația ar urma să intre în vigoare până la 15 septembrie și va include un zid, care să împiedice afluxul de imigranți. ‘Noi, ungurii, suntem îngroziți, la fel și cetățenii Europei sunt îngroziți pentru că văd că liderii europeni, printre care și prim-miniștri, nu sunt în stare să controleze situația’, a spus el.

‘Am venit aici să-l informez pe președinte (șeful PE, Martin Schulz — n.r.) că Ungaria a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a respecta legea. Tocmai am creat în parlamentul ungar un nou set de reglementări, vom instala o barieră și toate acestea la un loc pot oferi o nouă situație în Ungaria și în Europa începând cu data de 15 septembrie. Avem doar o săptămână la dispoziție pentru a ne pregăti’, a mai spus șeful guvernului de la Budapesta.

„Refugiații amenință rădăcinile creștine ale Europe”

Afluxul de refugiați în Europa amenință să submineze rădăcinile creștine ale continentului european și guvernele trebuie să-și controleze granițele înainte de a putea decide câți solicitanți de azil pot primi, a scris premierul ungar Viktor Orban, într-un articol de opinie publicat în Frankfurt Allgemeine Zeitung. „Oamenii doresc să controlăm situația și să ne protejăm granițele”, a afirmat el. „Numai când ne putem proteja granițele pot fi puse întrebări despre numărul de persoane pe care le putem accepta” sau dacă ar trebui impuse cote, a explicat premierul ungar.

În același articol, Viktor Orban a avertizat de asemenea Europa că actuala criză a imigranților ar putea provoca o „explozie” și a apărat decizia Ungariei de a construi un gard de-a lungul graniței cu Serbia.

„Asistăm astăzi la ceea ce reprezintă pentru întreaga Europă o amenințare de explozie”, a afirmat premierul, menționând că, de la începutul anului, aproximativ 150.000 de „imigranți ilegali” au sosit în Ungaria, „de trei ori și jumătate mai mult față de cei sosiți în 2014 și anul încă nu s-a încheiat”.

Orban a menționat că imigrația este exploatată de bande de criminali periculoși și fără scrupule, care au obținut aproape 16 miliarde de euro și au cauzat moartea a 30.000 de imigranți începând din anul 2000. „Ceea ce se întâmplă pe mare, pe drumuri și de-a lungul granițelor noastre este inuman, și ceea ce face Europa este o nebunie”, a afirmat el.

Orban a atribuit vina UE pentru ceea ce a numit o politică ‘de imigrație nepotrivită’. ‘Toți politicienii europeni care, promițând o viață mai bună, încurajează imigranții să lase totul în urmă și să se îndrepte spre Europa riscându-și propriile vieți sunt iresponsabili’, a afirmat oficialul ungar. Orban a avertizat Europa ca va fi învinsă într-o „luptă crucială” în cazul în care nu reușește ‘să-și bage mințile în cap”.

Premierul ungar a afirmat că prioritatea ar trebui acordată protecției granițelor externe și a numit spațiul Schengen una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene. Pentru țările central-europene, a afirmat el, libera circulație în interiorul zonei Schengen este ‘o experiență a libertății’ și de aceea este ‘foarte importantă’. Totuși, eșecul în protejarea granițelor poate pune în pericol regimul Schengen, a avertizat Orban, numind ‘mai degrabă deprimant’ faptul că, în afară de unguri și spanioli, ‘nimeni nu dorește să protejeze granițele Europei ‘.

Europa ‘ar trebui să înțeleagă că cei care sunt invadați nu mai pot primi pe nimeni. Și acum este o invazie’, a afirmat el. În aceasta constă importanța gardului pe care ‘noi, ungurii, îl construim. Nu pentru amuzament, ci din necesitate’, a scris premierul ungar, apreciind că este vorba de o ‘linie de apărare ce rezultă din Acordul Schengen’.

Premierul ungar a menționat de asemenea că imigrația este ‘evident o problemă de democrație’, adăugând că ‘Europa nu poate merge împotriva voinței oamenilor’ și apreciind că poziția majorității guvernelor europene nu reflectă voința europenilor.

Problema imigranților nu este doar una a Germaniei, afirmă un ministru german

Ministrul german al muncii și afacerilor sociale, Andrea Nahles, a respins joi afirmațiile făcute la Bruxelles de către premierul ungar Viktor Orban.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă organizat înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 din această săptămână din capitala Turcă.

„Nu este doar o problemă germană… Aceasta ar fi mult mai ușor de gestionat dacă presiunea nu ar fi doar pe Suedia, Germania și Austria”, a subliniat Andrea Nahles.

„Problema nu este una europeană; este o problemă germană. Nimeni nu vrea să rămână în Ungaria, nici în Slovacia, Polonia sau Estonia. Toți vor să ajungă în Germania, iar treaba noastră este să-i înregistrăm”, a spus Viktor Orban după o întrevedere cu președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz.

Totodată, potrivit DPA, Viktor Orban a lansat un apel la adresa imigranților, spunându-le să nu vină în Ungaria. ”Vă rog să nu veniți… este riscant să veniți. Nu vă putem garanta că veți fi acceptați”, a afirmat Orban în conferința de presă comună cu Schulz.

Ministrul german al muncii și afacerilor sociale adăugat că trebuie să existe mai multă corectitudine în distribuirea refugiaților în Uniunea Europeană și că un eșec în gestionarea colectivă a crizei migranților ar putea afecta „ideea de Europa”.