Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Oricine crede că NATO ne va proteja se înșală”

Viktor Orban, premierul Ungariei, are mari îndoieli în privința ideeii că NATO ne va proteja în cazul în care războiul din Ucraina ar escalada.

08 mart. 2022, 08:20
Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Oricine crede că NATO ne va proteja se înșală”

Viktor Orban, considerat „calul troian al Rusiei în NATO și UE”, a declarat într-un interviu că ”Oricine crede că NATO ne va proteja se înșală”, cu referire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, transmit publicațiile Telex și HVG.

Orban spune că NATO va apăra Ungaria numai „dacă noi suntem gata să ne apărăm”. Premierul Ungariei a criticat și Uniunea Europeană pentru felul în care a gestionat criza refugiaților de război, fără să explice care ar fi erorile UE.

„Sancțiunile au un preț pentru că sunt o armă cu două tăișuri și noi vom plăti acest preț în scurt timp”, a spus Orban, adăugând că guvernul ungar lucrează în vederea diminuării pagubelor directe cauzate de măsurile adoptate împotriva Rusiei. Orban s-a remarcat în ultimele săptămâni prin încercarea de a stopa sancțiunile UE la adresa Rusiei. În cele din urmă, Ungaria a cedat și a votat pentru sancțiunile istorice impuse de Bruxelles economiei europene.

Viktor Orban ameninţă că Ungaria ar putea ieşi din UE. „Nu există altă soluţie”

Cu o lună în urmă, înainte de izbucnirea războiului rușilor în Ucraina, Viktor Orban amenința că este posibil ca Ungaria să părăsească Uniunea Europeană. Premierul ungar a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui discurs pe care l-a susţinut în faţa susţinătorilor din Budapesta.

Mai mult, Orban a cerut „toleranţă” din partea UE faţă de Ungaria. În caz contrar, el a afirmat că nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Premierul ungar a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) privind noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, statele europene care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE, conform Agerpres.

Citește și Ungaria impune vaccin obligatoriu pentru angajaţii instituţiilor de stat. Anunţul lui Viktor Orban