Viktor Orban s-a ÎNFURIAT când a auzit despre noul plan al Comisiei Europene privind migraţia: O lovitură în burtă

Planul Comisiei Europene (CE) de a amenda fiecare stat membru ce refuză să primească migranți cu 250.000 de euro de persoană este 'scandalos', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru postul public de radio, citat de MTI, informează Agerpres.
Filip Stan
06 mai 2016, 09:09
Viktor Orban s-a ÎNFURIAT când a auzit despre noul plan al Comisiei Europene privind migraţia: O lovitură în burtă

În interviul difuzat vineri, premierul ungar a spus că fiecare ungur a primit în jur de 4.000 de euro în fonduri de la Bruxelles în ultimii șapte ani, iar 250.000 de euro ar însemna în medie pentru fiecare cetățean al țării câștigurile din 39 de ani.

El a mai spus că propunerea a fost ‘o lovitură în stomac’ și că îi este greu să găsească un limbaj civilizat prin care să o descrie. Orban i-a acuzat pe liderii de la Bruxelles că trăiesc într-un turn de fildeș. ‘Nu înțeleg realitatea și nu-și dau seama despre ce vorbesc‘, a spus el.

Referindu-se la propunerea Comisiei de ‘penalizare’, el a spus: ‘Nu a existat niciodată o propagandă mai puternică împotriva ideii de Uniune Europeană’.

Comentând despre propunerea Bruxellesului privind distribuirea automată a migranților între statele membre, Viktor Orban a afirmat că ‘aripa de stânga care a promovat măsura’ a negat mereu că planul va fi impus cu forța statelor membre. ‘Acesta nu este un joc: vor să le ia ungurilor dreptul de a spune cu cine vor să trăiască și cu cine nu ...’, a adăugat Orban.

El a făcut apel la cetățenii ungari să se coalizeze împotriva planului Bruxellesului, pe care l-a descris drept ‘o eroare totală’. Executivul UE este preocupat de chestiuni privind refugiații, în timp ce ‘problema noastră nu este cu distribuția refugiaților, ci cu protecția frontierei’.

Orban a menționat că apărarea frontierelor trebuie întărită și centrele de refugiați construite în afara UE. Ungurii au arătat cea mai mare solidaritate în problema imigranților, a adăugat el, numai că ‘nu am avut obrazul de a trimite Bruxellesului factura pentru costurile de înregistrare a 175.000 de migranți, costurile suplimentare pentru poliția ungară … și costurile construirii unui gard’.

‘Am acționat într-o manieră europeană’, a mai spus șeful guvernului de la Budapesta. În Europa Centrală, inclusiv în Ungaria, ‘controlăm situația, nu putem fi de acord cu dispariția moștenirii noastre culturale peste noapte și aici nu se va dezvolta o societate paralelă’, a dat el asigurări. Viktor Orban a descris planificatul referendum privind cotele obligatorii pentru migranți drept ‘clar, simplu și inteligibil’. El a mai afirmat că dispune de ‘autorizația de a zice nu’, precizând însă că afirmațiile sale nu înseamnă la fel de mult precum cele ale ‘zece milioane de unguri’.

Citeşte şi Statele europene care nu primesc refugiaţi primesc 250.000 de euro amendă pentru fiecare migrant respins

‘Facem tot acest referendum pentru a opri Bruxellesul’, a evidențiat Orban. Comentând afirmațiile fostului secretar general al NATO Javier Solana potrivit cărora dacă Ungaria ar solicita astăzi aderarea la UE ar fi refuzată, Viktor Orban a spus: ‘Îl știm pe fostul secretar general … este un comunist bătrân’.

Comisia Europeană a propus miercuri oficial instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Propunerile au fost avansate în cadrul inițiativei de revizuire a ‘regulamentului Dublin’, ce reglementează soluționarea cererilor de azil în Uniunea Europeană, iar acest mecanism este unul suplimentar față de cel adoptat în luna septembrie și care prevede redistribuirea a 160.000 de migranți.

Astfel, fiecărei țări a Uniunii Europene i se va aloca un procent din totalul migranților extracomunitari veniți în UE, pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populația fiecărei țări, PIB-ul ei și numărul de refugiați deja primiți. Dacă numărul migranților veniți din afara UE depășește cu 50% cota de referință a unei țări anume, atunci se va activa automat mecanismul de redistribuire a migranților.

Dacă un stat refuză să preia migranții care îi vor fi repartizați conform acestui sistem, atunci acel stat va trebui, conform acestei propuneri, să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant, bani ce ar urma să fie alocați statului unde în final rămâne refugiatul respins.

Citeşte şi Comisia Europeană face economie: Dacă reintroduce controalele la graniţe pierde anual 1,8 miliarde de euro

Având în vedere că în prezent migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu și Africa se îndreaptă cu predilecție către statele cele mai dezvoltate ale blocului comunitar sau către cele care oferă ajutoarele sociale cele mai generoase, în propunerea de miercuri Comisia Europeană a cerut să fie sancționați acei migranți care nu depun cererea de azil de îndată ce au intrat în UE sau care, în timp ce această cerere le este examinată, pleacă înspre alte state. De asemenea, solicitanții de azil vor avea dreptul să primească ajutoare sociale numai în țara unde vor fi repartizați conform cotelor.

Pentru a intra în vigoare, acest plan de revizuire a ‘regulamentului Dublin’ trebuie validat de Parlamentul European și apoi de statele membre ale UE prin majoritate calificată.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum trebuie să depozitezi corect carnea în congelator. După cât timp nu mai e bună de consumat, mare atenție la acest termen
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile