Viktor Orban: Ungaria nu va reintroduce pedeapsa cu moartea. Este vorba doar despre o dezbatere

Premierul Viktor Orban a dat asigurări joi că Ungaria nu intenţionează să reintroducă pedeapsa cu moartea după ce a fost somat de Uniunea Europeană să clarifice poziţia pe această temă.

30 apr. 2015, 16:50
Viktor Orban: Ungaria nu va reintroduce pedeapsa cu moartea. Este vorba doar despre o dezbatere

Viktor Orban şi Martin Schulz au discutat prin telefon despre această problemă, ocazie cu care premierul maghiar i-a transmis preşedintelui PE că „nu intenţionăm să reintroducem pedeapsa cu moartea, este vorba doar de o dezbatere”.

Citeşte şi: UE îi reaminteşte lui Viktor Orban că pedeapsa cu moartea este interzisă pe teritoriul său

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat aspru declaraţiile făcute de Viktor Orban privind posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea.

„Nu este necesar să comentăm un lucru evident. Ne opunem cu vehemenţă aplicării pedepsei cu moartea. Orban trebuie să clarifice imediat că nu are această intenţie. Dacă nu o va face, va exista o confruntare puternică de idei„, a afirmat Jean Claude Juncker.

„Carta UE a drepturilor fundamentale interzice pedeapsa cu moartea”, a subliniat Juncker.

„Nu există dubii că pedeapsa cu moartea intră în contradicţie cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene„, a precizat şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat marţi că analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, abolită în 1990. „Reintroducerea pedepsei cu moartea trebuie să fie pe agenda de lucru”, a declarat atunci Orban.