Viktor Orban, victorie de răsunet în fața Comisiei Europene. Ungaria va importa gaz rusesc fără a fi sancționată

Viktor Orban a obținut o victorie de răsunet în fața Comisiei Europene. Ursula von der Leyen și birocrații de la Bruxelles au decis ca embargoul cu privire la importurile de gaz rusesc să fie flexibilizat. 

30 mai 2022, 16:00
Viktor Orban, victorie de răsunet în fața Comisiei Europene. Ungaria va importa gaz rusesc fără a fi sancționată

Ungaria lui Viktor Orban va putea să importe gaz din Rusia fără a fi sancționată la nivelul Uniunii Europene (UE).

Decizia a venit după ce oficiali ai statelor membre din UE au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancțiunilor asupra importurilor de petrol din Rusia.

Inițial, Ursula von der Leyen s-a opus total oricăror afaceri cu Rusia, însă Ungaria s-a opus vehement inițiativei.

Potrivit noului proiect elaborat de Comisia Europeană la cererea reprezentanţilor statelor membre în Consiliul UE, importurile de petrol vor continua temporar prin oleoducte, în timp ce importurile de petrol la bordul navelor vor fi oprite, informează Politico.

Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Viktor Orban a susțintu ferm că nu va renunța la contractele cu Rusia, ce presupun furnizarea de gaz ieftin Ungariei.

Declarații pe marginea acestui subiect a făcut premierul de la Budapesta inclusiv la începutul lunii mai.

„Fiecare țară are dreptul suveran de a-și determina propriul bilanț energetic”, a declarat Orban.

State precum Ungaria, Germania, Austria, Slovacia și Italia ar fi acceptat să achite în ruble resursele de energie furnizate de la Gazprom.

 

Măsuri extreme asumate de către Vikor Orban, în Ungaria

 

Pe fondul recesiunii, Ungaria a înregistrat o inflație de aproape 8%, în timp ce în România, INS a raportat 14%. Viktor Orban a plafonat prețurile galopante la carburanți și a anunțat suprataxarea companiilor-mamut private.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orban.

În Ungaria, Guvernul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută, oficial, stare de război.

„Guvernul, folosind dreptul său din Legea fundamentală, va declara stare de război de astăzi de la miezul nopții. La fel ca starea de urgență impusă în timpul epidemiei, aceasta va permite guvernului să reacționeze imediat și să protejeze Ungaria și familiile maghiare prin toate mijloacele posibile. Mâine, vă voi informa despre primele noastre decizii”, a transmis premierul Viktor Orban, pe pagina sa de Facebook.