Viktoria Skripal, nepoata spionului rus otrăvit, Serghei Skripal, intră în politică şi candidează în alegerile locale

Viktoria, nepoata agentului rus otrăvit cu o neurotoxină în Marea Britanie, îşi face debutul pe scena politică. Ea a anunţat că va candida la alegerile regionale din Rusia.

03 iul. 2018, 16:04

Viktoria Skripal a fost nominalizată să se înscrie în cursa alegerilor regionale şi va candida în regiunea Iaroslavîl, din partea partidului de stânga, de opoziţie, „Rusia Dreaptă”, controlat de Kremlin.

„Când am ales candidaţii partidului, noi am propus-o pe ea şi a primit propunerea noastră cu plăcere”, a informat publicaţia Komersant, citându-l pe Secretarul Consiliului „Rusiei Drepte” din regiune, Anatoli Kashirin,  care a descris-o pe Viktoria ca fiind „un adevărat patriot cu o poziţie activă în viaţă”.

Viktoria este nepoata fostului spion rus Serghei Skripal, care era atunci ofițer al Direcției Generale de Informații Externe a Rusiei (GRU) şi verişoară cu fiica lui, Iulia, care s-au aflat în mijlocul scandalului privind otrăvirea fostului spion şi a fiicei lui cu o substanţă neurotoxică.

Serghei Skripal a schimbat „tabăra” la un moment dat şi a început să lucreze pentru britanici, dar a fost prins şi condamnat la închisoare. A fost eliberat apoi, în 2010.

Citeşte şi Premierul britanic Theresa May anunţă că va pleda pentru înăsprirea sancţiunilor la adresa Rusiei la apropiatul summit UE

Atât Serghei, cât și Iulia Skripal au stat un timp într-un spital, înainte de a fi externaţi, iar apoi au fost apoi plasați sub protecția poliției.

Partea rusă a negat toate acuzațiile de implicare în acest incident. În plus, Rusia a solicitat în mod repetat accesul la dovezi în acest caz sau chiar la victimele înseși, dar toate aceste solicitări au fost refuzate. De asemenea, Rusia a inițiat o cercetare penală în cadrul otrăvirii cu presupusul agent neurotoxic, dar până în prezent anchetatorii nu au raportat niciun progres.

Aflând de otrăvirea rudelor ei, Viktoria Skripal a încercat să ia legătura cu acestea şi să vină la ea, în Marea Britanie, unde se afla cu tatăl său,  însă autorităţile britanice i-au refuzat viza, motivând că nu ar fi avut un venit personal suficient. Viktoria a încercat să îi trimită şi o scrisoare premierului britanic, Theresa May, pentru a-i cere sprijinul de a lua legătura cu rudele ei, însă nici acest demers nu a avut succes şi a rămas fără răspuns.