Profesorul de economie Cristian Păun avertizează că România riscă să intre într-o nouă etapă de presiune fiscală începând cu anul 2025, pe fondul unei gestiuni defectuoase a finanțelor publice de către Guvern.
Majorarea taxelor, susține economistul, nu este decât o consecința a lipsei de reforme și a incapacității statului de a gestiona eficient resursele.
Invitat în emisiunea „Talk B1”, de la B1 TV, acesta a afirmat că România se îndreaptă inevitabil către o majorare a taxelor, în lipsa unor măsuri reale care să reducă deficitul bugetar.
„Înainte de a crește taxele, care ar trebui să fie ultima soluție în acest moment, Guvernul trebuia să facă multe lucruri. Economia trebuia îngrijită astfel încât să înflorească și baza de impozitare să crească – cu aceleași impozite, tu încasezi mai mult de la mai multe afaceri care se deschid, prelucrează aici bunuri și servicii”, a spus Cristian Păun.
Potrivit acestuia, autoritățile nu au demonstrat că sunt capabile de a combate evaziunea fiscală, contrabanda și produsele contrafăcute, iar colectarea deficitară a veniturilor continuă să fie o problemă majoră.
„De asemenea, trebuia să dovedești o intransigență cu tot ce înseamnă partea de evaziune, contrabandă, contrafacere. Trebuia să fii foarte hotărât să colectezi mai mult și să nu lași să existe dublu standard în economie – uni își plătesc la zi impozitele, alții sunt iertați, păsuiți, amnistiați”, a mai explicat Cristian Păun.
Citește și : Vouchere de vacanţă 2025, scandal uriaş după noua procedură: „Mă tem că mulţi vor renunţa la ele”
În plus, economistul a punctat că întârzierile Guvernului în atragerea fondurilor europene au agravat situația economică, precum și că Executivul a eșuat în implementarea reformelor necesare. În opinia sa, reacția guvernamentală este pasivă și lipsită de transparență.
„Trebuia să absorbim fondurile alea europene, unde întârzierea e maximă, și evident că din toate aceste motive, în final, avem probleme. Nu mai vorbim de cheltuieli, de reforme, care trebuiau ținute sub control și care în final trebuiau toate să genereze o presiune pe deficit.
Acum e imoral și incorect pentru Guvern să vină, să ridice din umeri, să nu ne dea nicio explicație de ce n-a absorbit fondurile europene, de ce eșuează cu colectarea, de ce eșuează cu evaziunea, contrabanda etc, de ce nu aduce noi investitori în România, de ce privatizează, de ce nu reformează România, de ce nu reduce cheltuielile”, mai arată profesorul de economie.
Autoritățile nu fac altceva decât să întrețină aceste dezechilibre, în loc de a adopta măsuri ferme pentru a aduce un echilibru fiscal, susține acesta. Soluțiile propuse, precum creșterea TVA sau a impozitului pe venit, sunt considerate inacceptabile.
„Taxarea nu a reprezentat niciodată o soluție la dezvoltarea unei țări. Până la urmă, prin taxare, progresivă sau nu, nu facem decât să mutăm resurse dintr-un buzunar în altul. Taxarea nu te dezvoltă și e o iluzie”, a avertizat Cristian Păun.