VINE O NOUĂ CRIZĂ ECONOMICĂ? Acţiunile băncilor europene şi americane au scăzut mult în scurt timp

La opt ani de când excesele băncilor americane au aruncat bursele în aer şi lu­mea într-o criză financiară, băncile europene au de­venit piatra de moară care trage în adâncuri pieţele de acţiuni. Însă nici băncile americane nu o duc mai bine, iar mulţi se tem că această scufundare se va transforma într-o criză bancară.

05 feb. 2016, 13:31
VINE O NOUĂ CRIZĂ ECONOMICĂ? Acţiunile băncilor europene şi americane au scăzut mult în scurt timp

Dacă în acest plonjon se distinge cineva în mod deosebit, acesta ar fi Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, scrie zf.ro. Compania se confruntă cu pierderi record, iar acţiunile i-au scăzut cu aproape 30% de la începutul anului pe bursa de pe Wall Street. Pe bursele europene declinul este şi mai accentuat. Era o vreme când Deutsche Bank era campioană pe bursă. În 2007 titlurile băncii se tranzacţionau cu 100 de euro pe unitate, la un profit anual de şase miliarde de euro.

Citeşte şi O mare bancă îşi sfătuieşte clienţii să vândă tot: Urmează un „an cataclismic”

Acum, acţiunile se vând cu 15 euro, la pierderi de 6,8 mi­liarde euro. Mai rău, Deutsche Bank este lovită de tot felul de investigaţii şi suspiciuni de manipulare a pieţelor în domenii variind de la dobânzile LIBOR la valută. Pentru acestea trebuie puşi bani deoparte. Subsidiara din Rusia este cercetată într-un caz de spălare de bani. Noile cerinţe legale, mai dure, reprezintă o altă bătaie de cap.

Deutsche Bank nu este singură în acest supliciu. Acţiunile Barclays, bancă din Marea Britanie, au pierdut 22% din valoare de la începutul anului. Titlurile Credit Suisse, din Elveţia, au scăzut cu 22%, iar cele ale UBS, tot din Elveţia, cu 20%.