Vinerea liberă. Ţara unde TOŢI angajaţii vor lucra patru zile pe săptămână, dar salariul rămâne același

Companiile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un proiect-pilot voluntar de șase luni pentru o săptămână de lucru de patru zile.

18 ian. 2024, 12:01
Vinerea liberă. Ţara unde TOŢI angajaţii vor lucra patru zile pe săptămână, dar salariul rămâne același

Zile libere 2024. Inițiativa ar urma să fie lansată în luna februarie, angajații urmând să primească același salariu, a anunțat guvernul dominican, iar săptămâna standard de lucru ar urma să fie redusă de la 44 de ore la 36 de ore, de luni până joi, scrie The Guardian.

„Acordă prioritate oamenilor, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a declarat ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Săptămână cu 4 zile lucrătoare, weekend de trei zile. Program de lucru mai scurt pentru aceşti angajaţi

Printre companiile așteptate să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină; compania de energie EGE Haina; IMCA, o afacere cu echipamente grele; și agenția națională guvernamentală de asigurări de sănătate.

Monitorizarea schimbării programului de muncă
O universitate locală are sarcina de a analiza rezultatele, inclusiv orice modificări ale stării de sănătate a lucrătorilor și relația dintre muncă și viața personală.

Concediul de odihnă nefolosit va fi anulat. Proiectul stârnește un scandal uriaş

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă, de obicei, opt ore de muncă în fiecare zi lucrătoare și alte patru în zilele de sâmbătă, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră necesar, atât timp cât nu depășesc 44 de ore pe săptămână.

În 2023, Marea Britanie a lansat ceea ce a fost considerat cel mai mare test din lume privind o săptămână de lucru de patru zile și a constatat rezultate pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, legislatorii au aprobat un proiect de lege pentru reducerea săptămânii de lucru de la 45 la 40 de ore.