VINERI 13: Fenomen BIZAR care se întâmplă o dată la un secol. Cum s-a văzut LUNA în această noapte specială

Un fenomen bizar a avut loc în cursul nopţii de 12 spre 13 iunie, eveniment care se întâmplă extrem de rar, la fiecare 100 de ani. Astfel, astrul nopţii şi-a schimbat culoarea şi a părut mai mare ca de obicei. Următoarea dată în care într-o zi de vineri 13 va fi lună plină se va întâmpla în anul 2098.

13 iun. 2014, 11:27

Fenomenul denumit de cercetători „Luna roz” apare extrem de rar. În acele nopţi speciale, luna pare mai mare, din cauza unei iluzii optice şi are o culoare specială din cauza influenţei oamenilor asupra mediului. Mai mult, anul acesta, în ziua de vineri 13, culoarea bizară a satelitului natural al Pamantului a fost asociată cu numeroase superstiţii, potrivit Gizmondo.

Citeşte şi VINERI 13 şi LUNĂ PLINĂ. Ce înseamnă acest lucru şi cum ne afectează. Superstiţii şi mituri

Cu toate acestea, pentru a liniştii oamenii, astronomii au o explicaţie liniştitoare pentru culoarea lunii. Astfel, vinovaţi pentru acest fenoment sunt chiar oamenii. Ea capătă o culoare bizară din cauza poluării şi prafului din atmosferă care reflectă lumina. Mai mult, datorită apropierii solstiţiului de vară, atunci când  Soarele se ridicăă deasupra orizontului la unghiul maxim, se produce un efect de lupă care o face să pară mai mare decât de obicei, fiind o iluzie optică unică.

Citeşte şi VINERI 13, cea mai cumplită zi din acest an. Ce NU trebuie să faci ca să scapi cu bine de această zi

Cu ochiul liber, luna plină a părut incredibil de mare în noaptea de vineri 13. Acest efect a fost numit Iluzia Lunară. Această iluzie este foarte puţin înţeleasă de cercetători şi nu poate fi explicată prin fenomenele optice ce se petrec în atmosferă„, se arată pe site-ul NASA.

„Coincidenţa” ca o lună plină să pice într-o zi de vineri 13 este extrem de rară şi următoarea dată când oamenii vor asista la un astfel de fenomen va fi în anul 2098.