VINERI 13. Superstiţiile pentru această zi nefastă. Câte VINERI 13 va avea 2016

Vineri 13 este o asociere nefericită în opinia multor oameni. 13 este un număr considerat cu ghinion, iar vineri este considerată o zi nefastă pentru că în această zi ar fi fost crucificat Iisus Hristos. Drept urmare, în lume circulă foarte multe superstiţii cu privire această zi. 

12 nov. 2015, 11:47
VINERI 13. Superstiţiile pentru această zi nefastă. Câte VINERI 13 va avea 2016

Anul acesta au fost 3 zile de Vineri 13, aceasta fiind ultima din 2015, primele două regăsindu-se în lunile februarie şi martie. În 2016 nu va fi decât o singură zi de Vineri 13, respectiv în luna mai. 

În ciuda faptului că nimeni nu ştie exact momentul în care s-a produs acest fenomen de combinare a celor două superstiţii, majoritatea studiilor arată că „vineri 13” este o superstiţie a secolului XX, iar folcloriştii sunt de acord cu această idee. Cert este că, până în 1908, „vineri 13” pătrunsese în mentalul colectiv, dovadă fiind un articol din New York Times din 4 martie în care autorul nota: „Vineri 13 nu îl sperie pe Senatorul Own”.

Citeşte şi MARŢI, 13 octombrie: Cum te fereşti de cele trei ceasuri rele

De la cine a pornit Vineri 13

Unii specialişti sunt de părere că „vinovat” pentru introducerea superstiţiei în mentalul colectiv ar fi fost Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, supranumit şi „regele cuprului”. Lawson a fost autorul unor diatribe la adresa speculaţiilor la bursă şi, în 1907, a publicat singurul său roman intitulat „Vineri, treisprezece”. Deşi azi este complet dat uitării, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Romanul lui Lawson, jumătate poveste de dragoste şi jumătate polemică cu privire la modul în care bursa poate fi influenţată, s-a bucurat de un mare succes, ca urmare a unei publicităţi agresive făcute de autorul deja celebru în lumea americană. Dorind ca romanul său să fie un bestseller, Lawson urmează un o strategie de marketing fără scrupule, iar în una dintre reclamele sale promite că va oferi o sumă cu trei zerouri celui care va arăta vreun defect al teoriei propuse de el în carte.

La mai puţin de două luni după apariţia reclamei, Lawson şi romanul său apar pe prima pagină a ziarelor, după ce un broker a fost arestat pentru că a încercat să destabilizeze bursa din Philadelphia prin teoria propusă în „Vineri, treisprezece”.

VINERI 13: PISICI NEGRE CU CLOPOŢEI

Următoarea afirmare în presă a lui Lawson a fost în vineri 13 septembrie, acelaşi an. Într-un text de reclamă publicat la secţiunea economică din New York Times, speculatorul sfătuia cititorii să cumpere acţiuni ale unor companii de care el era interesat, motivând că, în această zi, bursa este vulnerabilă din cauza superstiţiei legate de 13. Acest text de promovare, cât şi celelalte făcute pentru romanul său, reprezintă unele dintre primele atestări scrise ale superstiţiei „vineri 13”.

În anii ’30, vineri 13 devenise cea mai populară superstiţie din Statele Unite. Un studiu din 1933, publicat în Journal of Abnormal Psychology, realizat pe studenţi din şapte colegii americane, indica faptul că 95% din studenţii din anul patru şi 91% din cei din anul I credeau că ziua de vineri 13 aduce ghinion.

Uneori, superstiţia a atins praguri atât de înalte, încât la data de 12 octombrie 1939, consiliul orăşenesc din French Lick, din statul Indiana, a dat un decret prin care autorităţile erau obligate să echipeze toate pisicile negre cu clopoţei şi să se asigure că acestea le vor purta în următoarele 24 de ore. Astfel, locuitorii puteau evita animalele şi scăpau de ghinion.

VINERI 13: GONIREA din RAI a lui ADAM şi EVA

Trăind într-o perioadă în care multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13, scrie dcnews.ro. Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri.

Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul celui de-al XX-lea, scrie descopera.ro.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine lucruri accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului.

Potrivit The Mirror, un studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry relevă faptul că ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi.

Citeşte şi Ce înseamnă când te mănâncă palma dreaptă, palma stângă sau ambele palme

SUPERIŢII de VINERI 13

1. Rămâi veșnic tânăr și vei scăpa de boli dacă ai în buzunar o ghindă

2. Nu mânca salata verde dacă vrei să faci copii
3. Nu mesteca gumă noaptea, vei muri de la o vârstă fragedă.
4. Nu oferi niciodată mănuși cadou. Dacă vrei să faci cadou cuiva mănuși, ai grijă să primești și tu ceva în schimb, altfel veți avea ghinion amândoi.
5. Evită caprele. Potrivit superstiției, dacă o capră te privește, vei avea un an plin de ghinion.
6. Dacă ți se ridică fusta, vei primi cadou o rochie nouă
Dacă atunci când stai jos sau când mergi ți se ridică fusta, vei primi în dar o rochie nouă.
7. Dacă se așterne tăcerea în timpul unei discuții cu partenerul, un înger vă veghează
Din bătrâni se spune că, atunci când doi oameni tac, un înger are grijă de ei.
8. Mănâncă struguri la miezul nopții pentru a avea noroc tot anul
Dacă vrei să ai noroc pe tot parcursul anului, consumă struguri în noaptea de Anul Nou.

9. Nu te duce la spital decât într-o zi de miercuri
Dacă te duci la spital într-altă zi decât miercurea, nu îți vei rezolva problemele.
10. Dacă îți taie calea o pisică neagră, vei avea trei ani de ghinion. Trebuie să faci trei pași înapoi pentru a scăpa de acest blestem.
11. Bagă mâinile în buzunar atunci când treci pe lângă un cimitir, pentru ca părinții tăi să fie sănătoși mereu.
12. Dacă o pasăre și-a făcut nevoile pe tine, vei ajunge bogat
Dacă o pasăre și-a făcut nevoia pe tine, o să ai succes pe plan financiar.
13. Păstrează în casă o bucată de cocă în formă de cruce

Vineri 13 în istorie:

– Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.
– Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.
– Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.
– Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.
– Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.
– Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.
– În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.
– Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade oe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.
– În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.
– Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.