Vinul moldovenesc a câştigat şi în volum, şi ca valoare

Exporturile de vin ale Republicii Moldova, atât ca volum cât şi ca valoare, au atins în 2019 cel mai ridicat nivel de după 2014, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

27 ian. 2020, 15:48
Vinul  moldovenesc a câştigat şi în volum, şi ca valoare

Astfel, în 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane litri de vin, în creştere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) faţă de 2018. Din volumul total, vinurile liniştite deţin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) şi distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldoveneşti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate câte 3%, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte vinurile îmbuteliate, România a continuat să fie şi în 2018 o piaţă strategică fiind în fruntea clasamentului ţărilor care importa vinuri din Republica Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât şi în funcţie de veniturile generate. Anul trecut, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin îmbuteliat, ceea ce reprezintă o cotă de 13,8% din exporturile totale de vin îmbuteliat ale Republicii Moldova. Urmează, în ordine, Polonia, Federaţia Rusă, China şi Cehia.

Exporturile de vin în vrac ale Republicii Moldova au înregistrat şi ele o creştere semnificativa în anul 2019 şi au ajuns la 108 milioane de litri. Principala destinaţie a exporturilor rămâne Belarus, piaţă responsabilă pentru 43% din cantitatea totală de vin în vrac exportată de Republica Moldova şi 39% din venituri. Cifrele arată ca în top 10 ţări în care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac sunt: Belarus, Georgia, Federaţia Rusă Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China şi Italia.

În 2019, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră:Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câţiva ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.