Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministrul Educației a făcut anunțul

În ultima perioadă, violența și consumul de droguri din școli a atins cote alarmante, iar acest fenomen le-a atras atenția reprezentanților Ministerului Educației care s-au întrunit miercuri într-o ședință de lucru pentru a căuta soluțiile necesare combaterii acestor practici nedemne de o instituție de învățământ.

26 apr. 2023, 21:26
Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministrul Educației a făcut anunțul
Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministrul Educației a făcut anunțul

Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministerul Educației a anunțat că printre măsurile de prevenție a violenței și consumului de droguri în școli care se regăsesc în proiectele de legi ale Educației se numără posibilitatea exmatriculării unor elevi pentru abateri grave și montarea de camere video în școli, dar și programe prin care profesorii vor fi instruiți să recunoască dependența de droguri în rândul elevilor.

Citește și Actorul Șerban Pavlu, îngrijorat de involuția învățământului din România: „Mă tem pentru copiii noștri. E o deteriorare treptată și sigură”

Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie!

La ceastă ședință au participat și reprezentanţii elevilor, părinţilor şi principalelor instituţii implicate în combaterea celor două fenomene intens răspândite în unităţile de învăţământ din România.

„Fac apel la inspectorii şcolari generali şi la reprezentanţii Centrelor Judeţene de Resurse şi de Asistenţă Educaţională să susţină consilierii şcolari, mediatorii şi cadrele didactice în organizarea activităţilor de prevenţie şi management a situaţiilor de violenţă, respectiv consum de substanţe interzise. Fenomenul violenţei şcolare poate fi limitat şi combătut, dar numai cu o bună colaborare între instituţii, familii, specialişti şi elevii. Atât eu, cât şi toţi colegii din Ministerul Educaţiei ne implicăm activ în identificarea şi aplicarea celor mai eficiente măsuri. De asemenea, încurajez toţi actorii implicaţi în acest proces să ne transmită orice feedback, pentru a adopta cele mai bune soluţii”, a transmis Ligia Deca, potrivit Agerpres. 

Mai mult, ministrul Educaţiei a prezentat printre altele şi măsurile de combatere a violenței și consumului de droguri în școli care sunt incluse în proiectele de legi ale Educaţiei, aflate în prezent dezbatere parlamentară. Acestea includ posibilitatea exmatriculării unui elev în anumite situaţii grave (cu posibilitatea reînscrierii); implementarea Planului Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare; instalarea sistemului de supraveghere audio-video (după consultarea cadrelor didactice, a părinţilor şi elevilor).

În cadrul ședinței de miercuri reprezentanții Poliţiei Române  s-au angajat să organizeze mai sesiuni de informare a profesorilor, părinților și elevilor privind riscurile şi consecinţele portului și folosirii armelor.

Cât despre Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, a transmis că acestea vor organiza sesiuni de informare pentru profesori prin care aceștia vor fi învățați cum să recunoască semnele şi simptomele consumului de droguri la copii şi tineri.

„Pentru Ministerul Afacerilor Interne, siguranţa copiilor a fost şi rămâne o prioritate majoră. Tocmai de aceea, vă asigur că alocăm toate resursele avute la dispoziţie pentru o siguranţă crescută în şcoli, astfel încât tinerii să se dezvolte într-un climat sigur”, a spus chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și Preşedinte Federaţiei Sindicatelor “Spiru Haret”: Sub 2% din tinerii bine pregătiţi aleg să intre în învăţământ