Violenţe în Rio de Janeiro. Armata intervine

Guvernul federal al Braziliei i-a cerut, vineri, armatei să preia controlul asupra forţelor de poliţie din Rio de Janeiro pentru a contracara actele de violenţă comise de către grupările de traficanţi de droguri, potrivit Reuters.

16 feb. 2018, 15:56
Violenţe în Rio de Janeiro. Armata intervine

Schimburi de focuri intense au loc zilnic în zonele cele mai sărace din Rio de Janeiro, iar violenţele afectează din ce în ce mai multe zone dezvoltate şi considerate sigure din oraş. În timpul festivităţilor Carnavalului, care s-au încheiat miercuri, mai multe bande de hoţi au jefuit turişti.

Măsura de urgenţă ar putea amâna un vot în Congres privind legislaţia pensiilor, o reformă importantă a guvernului preşedintelui Michel Temer. Proiectul de lege, menit să rezolve deficitul masiv din sistemul de pensii, necesită amendarea Constituţiei, demers care este interzis pe durata activării unui decret federal.
 Armata a intervenit de mai multe ori în Rio de Janeiro în ultimii ani, într-un efort de a contracara violenţele, în special în favelele din zona metropolitană. Acolo, grupările de traficanţi de droguri şi miliţiile paramilitare se confruntă pentru teritoriu şi în acelaşi timp opun o rezistenţă puternică poliţiei, potrivit Mediafax.

La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, Michel Temer, preşedintele Braziliei, a emis un decret ce autorizează folosirea forţelor armate în Rio de Janeiro pentru combaterea reţelelor de crimă organizată.

Infracţiunile cu violenţă din Rio de Janeiro au sporit în ultimii ani. Numărul crimelor a crescut cu 8% în anul 2017, comparativ cu anul precedent, şi cu 26% faţă de 2015, potrivit statisticilor guvernului din Rio.