VIOLENŢE la mitingul unionist din Bucureşti. Jandarmii au intervenit în forţă. Mitingul s-a mutat la Universitate FOTO şi VIDEO

Jandamii au intervenit în forţă la mitingul unionist din Bucureşti, folosind gaze lacrimogene. Mai mulţi lideri au fost ridicaţi de forţele de ordine.

22 oct. 2016, 13:01

UPDATE: Doar 100 din cei peste 2000 de unionişti care au protestat sâmbătă în centrul Bucureştiului au rezistat noaptea trecută în stradă. Şi-au instalat corturi în Piaţa Universităţii şi spun că nu vor pleca de acolo.

UPDATE: Militanţii unionişti se pregătesc să înnopteze în Piaţa Universităţii, în cele circa 50 de corturi care au fost amplasate, urmând ca manifestaţia să fie reluată duminică dimineaţă, liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012”, George Simion estimând la 200 numărul celor care vor dormi în piaţă.

UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi. Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia masuri în situaţia în care au fost săvârşite abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei din Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă.

UPDATE: Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt chemați de unioniștii din stradă să își asume Unirea ca proiect de țară.Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00. Manifestanții care au ridicat baricadă la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național.

UPDATE: Mitingul organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” în Piaţa Victoriei s-a încheiat fără alte incidente, o parte a manifestanţilor îndreptându-se către Piaţa Universităţii, unde deja se află liderul unioniştilor, George Simion, care cheamă oamenii la manifestaţie.

George Simion, care a fost ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei şi dus la secţia de poliţie, unde a fost amendat, susţine că a fost agresat şi că i-au fost rupte hainele, imputându-i-se că a forţat cordonul de jandarmi.

El a lansat un apel, folosind o portavoce, chemându-i pe bucureşteni să ceară unirea alături de cei aproximativ 200 de oameni aflaţi deja în Piaţa Universităţii şi a avertizat că demonstranţii nu vor pleca până nu vor fi invitaţi la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş.

„Stăm aici până ne pimeşte premierul Cioloş”, a strigat George Simion. 

De altfel, din momentul reţinerii sale, el a lansat mai multe apeluri pe Facebook cerând susţinătorilor unirii să meargă la Universitate.

Întrebat dacă are autorizaţie pentru această acţiune, el a spus că nu este nevoie, pentru că Piaţa Universităţii este locul în care românii şi-au câştigat libertatea.

UPDATE: Patru din cele cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie în urma incidentelor de la manifestanţia din Piaţa Victoriei au fost amendate cu câte 3.000 de lei, pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, Mihai Vornicu, de la Jandarmeria Capitalei.

UPDATE: Cinci participanţi la marşul „Luptă pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” au fost reţinuţi, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, după ce unii dintre manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, au anunţat reprezentanţii jandarmilor în direct la România TV.

UPDATE: Traian Băescu, reacţie dură pe Facebook: „Ticăloşilor!In România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru adunătură de ticăloşi. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României .
Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică. Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse”.

UPDATE: Potrivit România TV, liderul unei organizații prezente în stradă ar fi fost ridicat de jandarmi și luat cu duba. ”Avem o înregistrare cu liderul George Simion care este bătut și băgat în dubă”, a spus un tânăr venit de la Chișinău. Într-o intervenţie telefonică, deputatul Sebastian Ghiţă, care s-a deplasat la sectia 4 pentru a afla ce se întâmplă cu cei reţinuţi, a cerut demisia ministrului de Interne.

Jandarmii au intervenit în forță, sâmbătă după-amiază, pentru a bloca accesul protestatarilor pe Calea Victoriei. Mai multe sute de persoane participă, sâmbătă, la marşul intitulat „Luptă pentru Basarabia”, prin care se cere politicienilor asumarea ca proiect de ţară a unirii României cu Republica Moldova. 

„Solicităm premierului şi preşedinţilor partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-şi asume reunirea naţională printr-o declaraţie a Legislativului, în sesiunea viitoare, şi asumarea proiectului reunificării ca proiect de ţară, cu toţi paşii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spaţiu mediatic comun”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care a organizat marşul „Luptă pentru Basarabia”.

Potrivit acestuia, marşul este unul autorizat şi se desfăşoară pe traseul: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei şi înapoi la Universitate.

„Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul şi partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generaţii viitoare. Noi vrem ca generaţia noastră să facă unire. Este ultima şansă pentru fraţii noştri români de peste Prut”, a mai spus George Simion.

El a menţionat că manifestanţii nu vor pleca din stradă până nu vor purta dialoguri cu premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor. „Nu plecăm din stradă până nu purtăm dialoguri cu aceste partide şi cu premierul României. O să le transmitem că o să rămânem în stradă până când doleanţele noastre vor fi auzite şi până vor dialoga cu noi”, a afirmat Simion.

Organizatorii marşului au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor rămâne în stradă până când factorii decizionali de la Bucureşti îşi vor asuma unirea ca proiect de ţară şi vor purta consultări în acest sens cu reprezentanţii unioniştilor.

„Măsurile imediate pentru unire vizează adoptarea de către Parlamentul României a unei Declaraţii pentru Unire, înfiinţarea Ministerului Reunificării şi semnarea unui Pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naţionale. Declaraţia pentru unire în Parlament va reprezenta oferta politică a României pentru Republica Moldova”, se arată în comunicatul citat.

Termenul limită pentru ca partidele politice şi premierul să dialogheze cu protestatarii a fost stabilit pentru ziua de duminică, mai relevă sursa citată.

Potrivit Jandarmeriei Române, acţiunea este autorizată astfel: de la ora 14,00 la 17,30 marş pe traseul Hanul lui Manuc-Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Piaţa Victoriei, iar de la ora 17,30 la 18,00 pentru susţinerea de alocuţiuni în Piaţa Victoriei.