Violenţele fac din nou victime în Ucraina. Doi soldaţi au fost ucişi în estul ţării

Doi soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, unde confruntările s-au soldat și cu cel puțin opt răniți, au anunțat luni reprezentanți ai forțelor armate ucrainene și ai separatiștilor proruși. 

22 iun. 2015, 14:28
Violenţele fac din nou victime în Ucraina. Doi soldaţi au fost ucişi în estul ţării

‘Din cauza intenselor activități militare, doi soldați ucraineni au fost uciși și alți trei au fost răniți’, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lâsenko, fără a preciza unde au avut loc aceste incidente.

Lâsenko a adăugat că în zona Mariupol, ultimul mare oraș din zona de conflict aflat sub controlul autorităților ucrainene, ‘situația rămâne foarte tensionată’. Lupte între trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși au avut loc în localitățile Șirokino și Berdiansk, a spus acesta.

‘Grupurile armate ilegale au recurs în mod activ la artileria de 122 de milimetri și la lunetiști’, a afirmat Andrii Lâsenko, referindu-se la rebelii proruși. ‘În zona Donețk, mai ales spre aeroport, confruntările au durat aproape întreaga zi’, a continuat el.

Arme de calibru mai mare de 100 de milimetri ar fi trebuit în mod normal să fie retrase de pe linia frontului, potrivit acordurilor de pace de la Minsk 2, semnate în februarie și care au permis instaurarea unui nou armistițiu.

La rândul lor, autoritățile separatiste au anunțat existența a cinci răniți, dintre care trei combatanți de-ai lor și doi civili.

Citeşte şi Guvernul ucrainean: În Donbas luptă 42.000 de rebeli şi soldaţi ruşi, cu sprijinul a 500 de tancuri

În pofida unui armistițiu intrat în vigoare la 15 februarie, estul Ucrainei a cunoscut un val de violențe de la începutul lui iunie, când separatiștii au declanșat o ofensivă asupra localității Mariinka, rămasă sub controlul forțelor guvernamentale și situată nu departe de Donețk, fieful rebelilor.

Intensitatea acestor violențe a scăzut, însă confruntări sângeroase au încă loc constant. Odată cu recenta escaladare a violențelor, au sporit temerile privind o nouă escaladare a acestui conflict, care a făcut deja mai mult de 6.400 de morți începând din aprilie 2014.

O nouă întâlnire între grupul de contact pentru soluționarea problemei ucrainene, grup ce reunește Moscova, Kievul și OSCE, și separatiștii proruși este prevăzută pentru marți, la Minsk. Noul emisar al OSCE pentru Ucraina, Martin Sajdik, va participa pentru prima dată la o asemenea reuniune.