Violeta Alexandru, despre salarii neplătite la ITM: „Am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a sesizat Comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii în legătură cu problema angajaţilor care şi-au primit salariile diminuate. Situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii, arată aceasta, explicând că plata litigiilor de muncă a fost stabilită de fostul ministru Marius Budăi cu conducerea Inspecţiei Muncii, printr-o înţelegere verbală, iar apoi la rectificare nu s-a precizat pentru ce erau banii rămaşi disponibili în buget, prin urmare nu s-au primit alte fonduri.
Alina Costache
16 dec. 2019, 13:36
Violeta Alexandru, despre salarii neplătite la ITM:

„Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, îşi exprimă regretul pentru situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii (IM) şi din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate. Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.

Conform sursei citate, la rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budăi, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspecţiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 şi 2018, dar, fără explicaţie, nu şi pe cele din 2019.

În comunicat se arată că Direcţia Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deşi în buget nu erau prevăzuţi bani de salarii până la sfârşitul anului şi, conform unor înţelegeri verbale, se aştepta rectificarea.

Ministrul Muncii: Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au bani pentru plata salariilor pe luna noiembrie

„La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, deşi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanţe, nu s-au primit, întrucât în contul ”Drepturi salariale”, la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferaţi pentru plata litigiilor şi nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în acelaşi capitol”, mai scrie în comunicat.

„Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică şi una de secretar general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi pe înţelegeri verbale necomunicate: sunt afectaţi oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citat în comunicat.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie.

„Înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor”, spunea Alexandru, menţionând că va propune măsuri ca angajaţii să nu sufere.

Violeta Alexandru, mesaj pe Facebook

Violeta Alexandru nu vrea să lase lucrurile așa cum sunt și explică pe larg unde s-a greșit și cum a fost posibil să se ajungă în această situație.

Într-o „conferință” ținută pe Facebook, Violeta Alexandru vine cu lămuriri. În primul rând, afirmă ministrul, cei mai mulți dintre angajați și-au văzut de treabă, dar au ajuns să suporte „consecințele dezinteresului șefilor de la București, atât din IM, cât și din aparatul central al ministerului”. În opinia ei, „Inspectorul General de Stat, prin atitudine pasivă, a împiedicat evitarea recentei situații prin care s-a ajuns ca șefii ITM-urilor din teritoriu să decidă să achite doar o mică parte din salariile pe noiembrie”.

Pentru ministrul Alexandru ce se întâmplă în această instituție este de neacceptat: „După cum îmi telefona aproape zilnic pentru diferite aspecte din activitatea domniei sale, tot astfel ar fi trebuit să se implice să găsească soluții, alături de mine, pentru a dispune de fonduri în vederea plății integrale a drepturilor salariale. Mai ales că am totală disponibilitate”.

Dar, atrage atenția Violeta Alexandru, „cazul salariilor neplătite la IM/ ITM, pe care îl voi rezolva prin sprijinul prim-ministrului și al colegilor din Cabinet, nu poate fi izolat de context”. Și, în continuare, ministrul vine cu explicații, arătând care a fost succesiunea deciziilor politice luate și care au generat această situație:

În vară la rectificare, Ministrul PSD, Budăi, decide, de comun acord cu cei din conducerea IM de atunci, să se achite sumele rezultate din litigiile de muncă 2017 și 2018 (nu și 2019, fără explicație)”;

Direcția Buget din Minister execută. Ea este cea care cere fondurile MMPS, IM, ANPIS, ANOFM, fostele ANPD și ANPDCA. În colaborare cu acestea. Ar trebui. În buget nu erau prevăzuți bani de salarii până la sfârșitul anului. Se știa. Se aștepta rectificarea. Bugetele ministerelor se fac cu prea mare lejeritate la începutul anului, pe principiul că «se rezolvă» la rectificare. Iată ce se întâmplă când, pe o schimbare politică și una de SG la Ministerul Muncii, înțelegeri verbale necomunicate ajung să afecteze oameni care nu au nicio vină 

La ultima rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. S-a efectuat, cu maxim formalism, operațiunea de trimis-primit email-uri la și de la Finanțe, cerut bani și neprimit, întrucât în cont. Drepturi salariale, la momentul vizualizării disponibilului, rămăseseră netransferați cei pentru plata ultimelor tranșe pentru litigii. În dreptul IM se vedeau niște sume și nu s-a gândit nimeni să spună: atenție, nu sunt pentru plată salarii! Nici Ministerul Finanțelor nu a văzut că sunt două linii bugetare diferite în același capitol. Nimeni nu a văzut problema.

Vă spun direct, pare că un întreg minister și instituțiile din subordine stă în ministru. El trebuie să rezolve, undeva în subconștient se consideră că nu va lăsa ministrul lucrurile nerezolvate! Această abordare nu înseamnă modernizarea administrației. Sute de angajați, șefi de instituții care se bucură de privilegii și de o viață nu foarte stresantă au explicații până la detaliu, dar de rezolvat, să rezolve ministrul problemele când ajung la limită. Și suntem la limită, mai sunt câteva zile până la sfârșitul anului. 

Sistemul public are grave probleme de asumare. Cât ține de mine îmi voi asuma. De îndată. Ce ne facem însă cu un aparat public care nu își asumă?”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african