Violeta Alexandru, despre salarii neplătite la ITM: "Am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii"

Publicat: Luni, 16 Decembrie 2019 15:36 // Actualizat: Luni, 16 Decembrie 2019 15:36 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a sesizat Comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii în legătură cu problema angajaţilor care şi-au primit salariile diminuate. Situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii, arată aceasta, explicând că plata litigiilor de muncă a fost stabilită de fostul ministru Marius Budăi cu conducerea Inspecţiei Muncii, printr-o înţelegere verbală, iar apoi la rectificare nu s-a precizat pentru ce erau banii rămaşi disponibili în buget, prin urmare nu s-au primit alte fonduri.

Foto: facebook.com

"Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, îşi exprimă regretul pentru situaţia în care se află angajaţii din Inspecţia Muncii (IM) şi din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM), care au primit salariile diminuate. Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.

Conform sursei citate, la rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budăi, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspecţiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 şi 2018, dar, fără explicaţie, nu şi pe cele din 2019.

În comunicat se arată că Direcţia Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deşi în buget nu erau prevăzuţi bani de salarii până la sfârşitul anului şi, conform unor înţelegeri verbale, se aştepta rectificarea.

Ministrul Muncii: Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au bani pentru plata salariilor pe luna noiembrie

"La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, deşi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanţe, nu s-au primit, întrucât în contul ”Drepturi salariale”, la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferaţi pentru plata litigiilor şi nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în acelaşi capitol", mai scrie în comunicat.

"Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică şi una de secretar general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi pe înţelegeri verbale necomunicate: sunt afectaţi oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citat în comunicat.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă nu mai au fonduri pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie.

"Înţeleg că dintr-o dată decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetele instituţiilor fără resursele necesare pentru plata salariilor", spunea Alexandru, menţionând că va propune măsuri ca angajaţii să nu sufere.

Violeta Alexandru, mesaj pe Facebook

Violeta Alexandru nu vrea să lase lucrurile așa cum sunt și explică pe larg unde s-a greșit și cum a fost posibil să se ajungă în această situație.

Într-o „conferință” ținută pe Facebook, Violeta Alexandru vine cu lămuriri. În primul rând, afirmă ministrul, cei mai mulți dintre angajați și-au văzut de treabă, dar au ajuns să suporte „consecințele dezinteresului șefilor de la București, atât din IM, cât și din aparatul central al ministerului”. În opinia ei, „Inspectorul General de Stat, prin atitudine pasivă, a împiedicat evitarea recentei situații prin care s-a ajuns ca șefii ITM-urilor din teritoriu să decidă să achite doar o mică parte din salariile pe noiembrie”.

Pentru ministrul Alexandru ce se întâmplă în această instituție este de neacceptat: „După cum îmi telefona aproape zilnic pentru diferite aspecte din activitatea domniei sale, tot astfel ar fi trebuit să se implice să găsească soluții, alături de mine, pentru a dispune de fonduri în vederea plății integrale a drepturilor salariale. Mai ales că am totală disponibilitate”.

Dar, atrage atenția Violeta Alexandru, „cazul salariilor neplătite la IM/ ITM, pe care îl voi rezolva prin sprijinul prim-ministrului și al colegilor din Cabinet, nu poate fi izolat de context”. Și, în continuare, ministrul vine cu explicații, arătând care a fost succesiunea deciziilor politice luate și care au generat această situație:

În vară la rectificare, Ministrul PSD, Budăi, decide, de comun acord cu cei din conducerea IM de atunci, să se achite sumele rezultate din litigiile de muncă 2017 și 2018 (nu și 2019, fără explicație)”;

Direcția Buget din Minister execută. Ea este cea care cere fondurile MMPS, IM, ANPIS, ANOFM, fostele ANPD și ANPDCA. În colaborare cu acestea. Ar trebui. În buget nu erau prevăzuți bani de salarii până la sfârșitul anului. Se știa. Se aștepta rectificarea. Bugetele ministerelor se fac cu prea mare lejeritate la începutul anului, pe principiul că «se rezolvă» la rectificare. Iată ce se întâmplă când, pe o schimbare politică și una de SG la Ministerul Muncii, înțelegeri verbale necomunicate ajung să afecteze oameni care nu au nicio vină 

La ultima rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. S-a efectuat, cu maxim formalism, operațiunea de trimis-primit email-uri la și de la Finanțe, cerut bani și neprimit, întrucât în cont. Drepturi salariale, la momentul vizualizării disponibilului, rămăseseră netransferați cei pentru plata ultimelor tranșe pentru litigii. În dreptul IM se vedeau niște sume și nu s-a gândit nimeni să spună: atenție, nu sunt pentru plată salarii! Nici Ministerul Finanțelor nu a văzut că sunt două linii bugetare diferite în același capitol. Nimeni nu a văzut problema.

Vă spun direct, pare că un întreg minister și instituțiile din subordine stă în ministru. El trebuie să rezolve, undeva în subconștient se consideră că nu va lăsa ministrul lucrurile nerezolvate! Această abordare nu înseamnă modernizarea administrației. Sute de angajați, șefi de instituții care se bucură de privilegii și de o viață nu foarte stresantă au explicații până la detaliu, dar de rezolvat, să rezolve ministrul problemele când ajung la limită. Și suntem la limită, mai sunt câteva zile până la sfârșitul anului. 

Sistemul public are grave probleme de asumare. Cât ține de mine îmi voi asuma. De îndată. Ce ne facem însă cu un aparat public care nu își asumă?”.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8344
RON
13 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H