Dosarul „Mită la PSD”. VIOREL HREBENCIUC îl TOARNĂ pe Geoană: „Ştia tot, se consulta cu Vîntu”

DOSARUL MITĂ LA PSD. Viorel Hrebenciuc a fost audiat joi, la Curtea de Apel, în Dosarul finanțării ilegale a campaniei lui Mircea Geoană. Potrivit România TV, fostul deputat PSD le-a spus judecătorilor că Geoană ştia de contractele care mascau mita electorală.

19 mart. 2015, 09:13
Dosarul „Mită la PSD”. VIOREL HREBENCIUC îl TOARNĂ pe Geoană: „Ştia tot, se consulta cu Vîntu”

Viorel Hrebenciuc a fost adus din penitenciar la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.

Hrebenciuc a susţinut, în faţa instanţei, că Geoană, contrar declaraţiilor acestuia, ştia de provenienţa banilor pentru finanţarea campaniei electorale, relatează România TV.

Conform sursei citate, Hrebenciuc a mai declarat că de finanțarea campaniei electorale s-au ocupat Mircea Geoană și apropiații acestuia, Ionuț Costea și Ion Bazac.

„În acest context, Geoană m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanțarea campaniei. Nu a vrut să discute cu Costea. S-a întâlnit cu Niculae, l-a rugat în numele lui Geoană și să plătească niște sondaje la INSOMAR. Niculae a fost de acord. A discutat cu Teodorescu. Ulterior, am aflat că între Interagro și INSOMAR s-a încheiat un contract privind situația construcțiilor în România. Plata s-a făcut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană„, a declarat Hrebenciuc.

El a mai spus că Mircea Geoană cunoștea modalitatea de finanțare a sondajelor.

„Teodorescu, având experiența nefericită a altor campanii când nu a fost plătit după alegeri, în 2009 a insistat să fie plătit la zi. Plățile se făceau în urma discuțiilor lui Geoană cu Vântu, care era acționar la INSOMAR”, a afirmat Hrebenciuc.

El a adăugat că și alte firme, precum Realphone, au încheiat contracte de împrumut către PSD pentru plata sondajelor INSOMAR, deoarece conturile PSD erau blocate.

„Nu pot preciza dacă Geoană m-a trimis la Niculae pentru o finanțare legală sau nelegală. În principiu era legală. Niculae a vrut să facă plata prin bancă. Eu discutam cu alți finanțatori doar când eram trimis”, a susținut Viorel Hrebenciuc.

Întrebat ce a a discutat cu Niculae, Hrebenciuc a răspuns: „Sumele erau stabilite de domnia sa. Eu l -am rugat sa plateasca sondajele lui Geoană. Ulterior am aflat de contractul de construcții. Geoană știa exact modalitatea de finanțare a sondajelor care- l priveau. Se consulta cu SOV pe problema asta. Valoarea era cam de 100 de mii de euro”.

Întrebat despre ce a discutat cu Ioan Niculae, Hrebenciuc a spus că sumele erau stabilite de acesta și ulterior a aflat de contractul de construcții, a cărui valoare era de circa 100.000 de euro.

Omul de afaceri Cristian Burci a fost adus şi el, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul „Mită pentru PSD”.

În acelaşi dosar, fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi omul de afaceri Ioan Niculae sunt judecaţi pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană, din 2009.

CITEŞTE ŞI Cristian Burci, adus cu mandat la Curtea de Apel Bucureşti pentru audieri în dosarul „Mită pentru PSD”

Dosarul „Mită pentru PSD” anchetează intervenţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cel care i-ar fi cerut un milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae. Banii ar fi ajuns în conturile campaniei prezidenţiale ale lui Mircea Geoană, spun procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. 

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.