Viorel şi Andrei Hrebenciuc cer să fie eliberaţi: Au contestat prelungirea mandatelor de arestare

Publicat: Vineri, 28 Noiembrie 2014 09:52 // Actualizat: Vineri, 28 Noiembrie 2014 22:26 // Sursa: romaniatv.net

Viorel Hrebenciuc şi fiul său, arestaţi în dosarul retrocedărilor, cer să fie eliberaţi.

Foto: România TV

Fostul deputat şi Andrei Hrebenciuc au făcut contestaţie după ce judecătorii au decis prelungirea mandatelor de arestare pentru încă 30 de zile.

Ei au fost închişi la sfârşiutul lunii octombrie. Instanţa supremă va decide definitiv dacă îi pune în libertate pe cei doi.

La mijlocul lunii noiembrie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis propunerea DNA de prelungire a arestării preventive cu încă 30 de zile în cazul fostului deputat Viorel Hrebenciuc şi a fiului acestuia, Andrei Hrebenciuc, puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, însă hotărârea instanţei nu este definitivă. Acest mandat ar expira pe data de 18 decembrie.

Viorel Hrebenciuc a fost arestat pe 29 octombrie, el fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic şi cumpărare de influenţă, spălare a banilor, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, începând cu aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna.

DNA mai arată că în 17 octombrie 2014 Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Scopul demersului era acela de a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate lui Miron Mitrea, care fusese condamnat în primă instanţă pentru luare de mită.

'Demersul a fost acceptat de către Dan Şova, care a afirmat că este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative. Totodată, suspectul a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al unui partid politic, în dauna celorlalţi contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000. Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală', precizează DNA

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Andrei Hrebenciuc arest inculpati judecător Viorel Hrebenciuc
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 nov 10:28
... Viorel Hrebenciuc şi fiul său, arestaţi în dosarul retrocedărilor, cer să fie eliberaţi. Citește mai departe… Sursa romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H