Viorica Dăncilă a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim. Apoi a revenit: Este o opinie personală

Publicat: Duminică, 24 Martie 2019 15:33 // Actualizat: Luni, 25 Martie 2019 08:14 // Sursa: romaniatv.net

Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, în SUA, că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. După ce premierul a vorbit la Washington despre dorința de a muta ambasada României din Israel, președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură la adresa premierului și a Guvernului. În opinia şefului statului, Viorica Dăncilă a dat dovadă de o totală ignoranță în domeniul politicii externe. După criticile din ţară, dar şi din străinătate, premierul Viorica Dăncilă a revenit şi a spus că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar "o opinie personală", iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale.

Viorica Dăncilă a susţinut că după finalizarea analizei "şi în deplin consens", România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat premierul, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

Viorica Dăncilă a reamintit că preşedintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim şi a apreciat că acest demers a fost unul "admirabil şi curajos".

"Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie", a precizat ea.

Viorica Dăncilă a menţionat că Israel şi Statele Unite sunt "partenerii strategici speciali ai României şi marii prieteni ai poporului român". Ea a reamintit că anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israel. Totodată, a subliniat că România îşi manifestă "deschiderea pentru continuarea dialogului păcii" dintre israelieni şi palestinieni.

"În anii '60 şi '70, atunci când alte ţări şi-au întrerupt relaţia cu Israelul, noi am consolidat-o. Am făcut un lucru corect, am făcut ceea ce trebuia făcut. Fiindcă prietenia are valoare atunci când e nevoie de ea. Am rămas o voce importantă în timpul procesului de pace, în special cel de la Camp David, care a adus pacea dintre Israel şi Egipt. România îşi manifestă deschiderea pentru continuarea dialogului păcii dintre israelieni şi palestinieni", a spus ea.

Viorica Dăncilă a mai declarat că urmează să aibă loc o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ea a precizat de asemenea că este hotărâtă să contribuie la o relaţie "cât mai strânsă a Israelului cu întreaga Uniune Europeană", în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului UE.

Viorica Dăncilă, vizită în SUA. Premierul participă la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice

La câteva ore după acest anunț președintele Klaus Iohannis a ieșit cu o reacție dură la adresa premierului și a Guvernului. Șeful statului susține într-un comunicat de presă că Viorica Dăncilă dă dovadă de o totală ignoranță în domeniul politicii externe. 
"Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens. (...) Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern", mai spune președintele Klaus Iohannis în comunicat.

În replică, premierul Viorica Dăncilă a venit cu noi precizări și a spus că Guvernul respectă în totalitate Constituția în acest demers. Mai mult, premierul susține că decizia trebuie luată respectând interesele României nu intersele politice personale. 

"Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toţi paşii constituţionali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm constituţia. Preşedintele nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul că constituţia trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală", a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că speră ca preşedintele Iohannis "să pună în balanţă şi să ia decizia cea mai bună".

O reacție dură a venit și din partea Palestinei. Un înalt oficial palestinian cere Uniunii Europene să intervină deoarece susține că mutarea este o încălcare a drepturilor Palestinei și a rezoluțiilor ONU.

Pe de altă parte, anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă a fost salutat de către statul Israel. "O felicit pe prietena mea, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, pentru anunţul făcut", a transmis premierul israelian Benjamin Netanyahu printr-un mesaj pe twitter.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 mar 21:49
Răspunde | Votează email 0 email
Plastelina
Bravo!Chiar credeti ca palestinienii sint teleormaneni??..sinteti inconstienta!
24 mar 19:14
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Când sare prima bombă în București...
că doar așa mai cred că, RO, te mai trezești!?

Când ajunge vaca să se urce în copac
Să nu te miri ce oală sare de sub capac!
24 mar 17:40
Răspunde | Votează email 0 email
Dimoiu
Pozitia Dnei PM este a unui viitor PRESEDINTE .Felicitari si poate sa invete ceva si KVI dela Dna Dancila,daca il duce mintea!!
24 mar 17:14
Răspunde | Votează email 0 email
Florin Fediuc
Felicitări guvernului Viorica Dăncilă, este o decizie care merge dincolo de banalul care predomină în societate! Felicitări pentru integritatea morală care îi pune în umbră pe cei care în mod nedrept sunt luați drept anticorupți! Într-o țară unde pușcăria este pe strada libertății, cimitirul pe strada nemuririi, iată un partid considerat continuator al partidului comunist face dovada că este mai bun decât cei buni. Felicitări PSD, nu sunt pesedist, nu am fost niciodată dar, vă felicit pentru că ați înțeles ceea ce proștii nu înțeleg!
1
EUR
4.8079
RON
26 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H