Viorica Dăncilă a participat, în Polonia, la Marşul Internaţional al Vieţii

Premierul Viorica Dăncilă a participat, joi, în Polonia, la Marşul Internaţional al Vieţii, care presupune parcurgerea, pe jos, a distanţei de la Auschwitz la Birkenau. Evenimentul a fost dedicat memoriei evreilor din Balcani şi Europa de Est, victime ale Holocaustului.

02 mai 2019, 16:29
Viorica Dăncilă a participat, în Polonia, la Marşul Internaţional al Vieţii

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat, joi, la Marşul Internaţional al Vieţii, eveniment educaţional anual, organizat în Polonia, şi la Ceremonia comemorativă, alături de lideri ai comunităţii internaţionale, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai cultelor religioase, organizaţii de studenţi si copii, anunţă Guvernul.

La eveniment au mai participat, alături de delegaţia oficială, David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, precum şi Tova Ben Nun-Cherbis, preşedinte şi Fondator al Complexului Educaţional Laude-Reut, împreună cu un grup de copii din Romania.

Participarea la marş, care presupune parcurgerea, pe jos, a distanţei de la Auschwitz la Birkenau a fost precedată de rostirea unui discurs, în cadrul părţii oficiale a evenimentului, precum şi de o întrevedere cu o delegaţie de elevi din România care a participat la eveniment.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a menţionat, în cadrul acestui moment, că evenimentele tragice cu caracter antisemitic din ultimii ani în Europa ne demonstrează cât de important este să identificăm cu claritate căile prin care putem să prevenim antisemitismul şi cât de actuale sunt priorităţile pe care România le-a promovat pe durata deţinerii Preşedinţiei IHRA (martie 2016 – martie 2017) şi anume: consolidarea educaţiei despre Holocaust, încurajarea cercetării academice şi combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi discriminării. Şeful Executivului a reafirmat angajamentul constant al României în lupta împotriva antisemitismului, evidenţiind, în acelaşi timp, implicarea Complexului Educaţional Laude-Reut din Bucureşti în derularea unor proiecte educaţionale destinate tinerei generaţii”, arată Guvernul.

Astfel, Dăncilă a prezentat demersurile autorităţilor române în planul comemorării şi cercetării Holocaustului, precum şi al combaterii antisemitismului, care au urmărit, cu precădere, reconcilierea cu trecutul recent al României prin dezvoltarea programelor educaţionale despre Holocaust destinate învăţământului preuniversitar şi universitar, protejarea moştenirii culturale evreieşti, combaterea antisemitismului şi a altor forme de rasism şi xenofobie.

De asemenea, premierul a făcut un apel pentru consolidarea educaţiei tinerei generaţii pentru ca aceasta să poată să denunţe şi să combată orice formă de extremism, intoleranţă, rasism sau antisemitism.

Totodată, premierul român, a amintit, în context, că priorităţile României în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură şi a amintit cele două evenimente internaţionale organizate de Preşedinţia română pe tema combaterii antisemitismului la nivel european şi la nivel naţional, inclusiv prin promovarea unui proiect care vizează înfiinţarea unui muzeu memorial al Holocaustului, mai scrie în comunicatul de presă transmis de Guvern.

Premierul român a participat, de asemenea, la ceremonia comemorativă de la Birkenau, care a încheiat Marşul Internaţional al Vieţii, eveniment dedicat memoriei evreilor din Balcani şi Europa de Est, victime ale Holocaustului.

Printre cei care au luat cuvântul la ceremonie s-au aflat Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol şi Patriarh Ecumenic, şi Yitzhak Herzog, preşedintele Agenţiei Evreieşti pentru Israel.