Angajatorii cu peste 50 de salariaţi vor putea să angajeze expert în egalitate de şanse. Premierul, contrazis de purtătorul de cuvânt

Firmele de stat şi private care au cel puţin 50 de salariaţi vor putea să angajeze şi un expert în egalitatea de sanse intre femei si barbati, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, după şedinţa de Guvern. Iniţial, premierul Viorica Dăncilă anunţase că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse. 

08 feb. 2018, 14:53
Angajatorii cu peste 50 de salariaţi vor putea să angajeze expert în egalitate de şanse. Premierul, contrazis de purtătorul de cuvânt

UPDATE Guvernul a reglementat prin ordonanţă de urgenţă exercitarea profesiei de expert și a celei de tehnician în egalitate de șanse, prin modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Cele două profesii au fost introduse în COR (Clasificarea Ocupațiilor în România) în anul 2014, respectiv 2015.

Actul normativ stabilește că persoanele juridice din sectorul public și din cel privat care au peste 50 de salariați vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de șanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale.

Reglementarea celor două profesii vine în contextul unei preocupări din ce în ce mai mari, la nivel internaţional şi european, pentru implementarea principiilor egalității de gen în toate domeniile și la toate nivelurile de intervenție.

România și-a asumat, în anul 2015, punerea în aplicare a Angajamentului nr. 1 privind formarea unor specialiști, experți și tehnicieni în domeniul egalității de șanse de la nivelul administrației publice centrale și locale, în cadrul Campaniei „HEforSHE”, inițită de UN WOMEN, și s-a angajat ca, până în anul 2020, 70% dintre cele 1.680 de instituții publice naționale și locale să aibă experți sau tehnicieni în domeniul egalității de șanse.


UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a contrazis, joi, declaraţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de Guvern, precizând că angajatorii cu peste 50 de salariaţi au „posibilitatea” să aibă un expert în egalitate de şanse, nefiind obligaţi.

„În şedinţa de azi a fost reglementată profesia de expert şi cea de tehnician în egalitate de şanse. Actul normativ stabileşte că persoanele juridice din sectorul public sau privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de joi.

„Repet: vor avea posibilitatea. Nu este o măsură obligatorie. Este la latitudinea angajatorului şi tot angajatorul poate decide dacă persoana respectivă poate fi reîncadrată din angajaţii pe care deja îi are, adică nu trebuie neapărat să angajeze, poate trimite pe cineva la cursuri”, a subliniat Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse.

 

Viorica Dăncilă a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că se intenţionează ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.

„Vrem ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată. Cred că acest lucru este foarte important. Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util. Prin acest act normativ vom reglementa şi noţiunea „violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul. Veţi fi de acord cu mine că numeroasele cazuri de abuzuri pe care le prezintă mass-media sau care sunt monitorizate de organizaţiile neguvernamentale arată că aceste reglementări sunt necesare şi urgente”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

În declaraţia de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa Executivului, acesta a anunţat că nu este vorba despre „obligativitatea” persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse, ci de „posibilitate”.